A fost realizat primul transplant din lume de ţesut pulmonar de la donatori vii, la o persoană cu leziuni pulmonare COVID-19. Transplanturile de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, în Japonia, sunt încă rare, iar donatorii vii sunt consideraţi o opţiune mai realistă pentru pacienţi.
„Am demonstrat că avem acum o opţiune de transplant pulmonar (de la donatori vii)”, a declarat dr. Hiroshi Date, chirurg toracic la spitalul care a condus operaţia. „Cred că acesta este un tratament care dă speranţă pacienţilor” cu leziuni pulmonare severe cauzate de COVID-19.
Reprezentanţii Spitalului Universitar din Kyoto au declarat că s-au efectuat zeci de transplanturi de părţi de plămâni prelevate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, la pacienţi cu leziuni pulmonare legate de COVID-19 în Statele Unite, Europa şi China, potrivit AP News.
Femeia s-a infectat cu SARS-CoV-2 la sfârşitul anului trecut şi a dezvoltat dificultăţi de respiraţie care s-au înrăutăţit rapid. Ea a fost conectată la un aparat care funcţionează ca plămân artificial, mai mult de trei luni, la un alt spital, deoarece plămânii ei au fost grav afectaţi.
Chiar şi după ce s-a vindecat de boală, plămânii ei nu mai erau funcţionali sau tratabili, iar singura opţiune pentru ea de a trăi era să primească un transplant pulmonar.
Soţul şi fiul ei s-au oferit voluntar să doneze părţi din plămâni, iar operaţia a fost efectuată la Spitalul Universitar din Kyoto de către o echipă de 30 de membri, condusă de dr. Hiroshi Date. Soţul ei a donat o parte din plămânul stâng, iar fiul a dat o parte din plămânul drept.
Femeia se aşteaptă să poată părăsi spitalul în aproximativ două luni şi să revină la viaţa normală în aproximativ trei luni.