IEŞI PE PLUS. VIDEO. Ce trebuie să ştim despre serviciile online bancare. Invitat: Mugur Podaru, director canale alternative la CEC Bank

  • Conceptul de open-banking. Ce înseamnă şi ce impact are asupra utilizatorului normal de servicii bancare?
  • Care este reţeta de aur este pentru economisit bani?
  • Digitalizarea în domeniul bancar: ce beneficii ne aduce?
Urmărește
3480 afișări
„Ieşi pe plus”, o nouă emisiune realizată de către Mediafax în parteneriat cu CEC Bank, l-a avut invitat pe pe Mugur Podaru, director canale alternative la CEC Bank, specialist cu o experienţă de 30 de ani în domeniul bancar.
 
Buget, gestionare, cheltuieli - concepte şi realităţi pe care nu le învăţăm în anii de şcoală dar de care ne lovim toată viaţa şi care pot face diferenţa între îndatorat/ă sau independent/ă financiar. Ce noutăţi aduc băncile pentru clienţi? Ce servicii bancare să folosim pentru o gestionare smart a banilor?

Conceptul de open-banking. Ce este şi cum ne ajută?

 
 „Open banking-ul este o interconectare între conturile gestionate de o parte şi alta. Acest lucru vine în întâmpinarea nevoilor clienţilor care au conturi deschise la mai multe bănci. Ştim că o bancă poate e mai bună la dobândă pentru credit sau ai un card de la vechii angajatori, şi, ca să nu faci o autentificare în mai multe platforme, poţi să defineşti în platforma de mobile banking de la CEC Bank ce conturi vrei să vezi, să accesezi, şi, în curând, din ce conturi vei putea să faci plăţi cu o singură logare. De acolo vezi toată situaţia ta financiară indiferent de banca unde ţi-ai deschis conturi. Este o agregare a tuturor conturilor bancare într-un loc, cu acces la vizualizare, la lista tranzacţiilor efectuate în fiecare cont, şi foarte curând, şi cu plăţi. Open banking-ul a fost creat printr-o directivă europeană, care a creat un cadru unitar pentru această interconectare a băncilor şi care are prevederi foarte riguroase li condiţii de securitate adecvate”.
 

Cum putem sa ne gestionăm mai bine banii cu ajutorul serviciilor bancare?

 
„Ţin minte că bunica mea ţinea socotelile pe un caiet. Acum avem aplicaţii fel si fel. Ideea este că niciodata nu e prea devreme sau prea târziu ca să începi să îţi gestionezi singur bugetul, şi, în acest context, ar trebui să începi lucrurile astea, cu implicaţii financiare, înca din copilărie. Îi sfătuiesc pe adulţi să facă asta cu proprii lor copii. Mai ales că acum există aplicaţii şi conturi care îţi permit inclusiv să faci plăţi”.
 

 Cât să (nu) ne împrumutăm?

 
„Din punct de vedere al bugetului, recomandat ar fi ca împrumuturile să nu fie mai mari de 25% din venit, se poate ajunge, în situaţii mai speciale, la maxim 45%”, arată specialistul. De ce nu este recomandat să depăşeşti 25%? 
 

Care este reţeta de aur este pentru economisit bani?  

 
„Reteta de aur este aşa numitul 50-30-20, din care 50% din venituri sunt pentru satisfacerea nevolilor de zi cu zi, 30% pentru  saisfacerea de dorinţe precum vacanţe şi alte lucruri, iar 20% să fie alocaţi economiei”.
 
 
„Ieşi pe plus”, o nouă emisiune realizată de către Mediafax în parteneriat cu CEC Bank, îl are ca invitat joi, 6 mai, pe Mugur Podaru, director canale alternative la CEC Bank. Buget, gestionare, cheltuieli - concepte şi realităţi pe care nu le învăţăm în anii de şcoală dar de care ne lovim toată viaţa şi care pot face diferenţa între îndatorat/ă sau independent/ă financiar. 
 
Banii nu sunt greu de „îmblânzit”, dacă învăţăm noţiuni de bază. La emisiunea „Ieşi pe Plus”, facem acesta direct de la experţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici