- Home
- Stirile zilei
- (12.11.2021, 08:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ieşi pe Plus VIDEO. Cum să economisim bani şi să investim smart? Cele mai mari greşeli în gestionarea banilor. Invitat: Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul şcolii de afaceri ASEBUSS
- Tu ce strategii de economisire foloseşti?
- Unde greşim în gestionarea banilor?
- Sofisticarea pieţii imobiliare. Cum investim şi în ce anume?
Urmărește
4021 afișări
Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul şcolii de afaceri ASEBUSS, este invitatul ediţiei de joi Ieşi pe plus, o emisiune realizată de MEDIAFAX în parteneriat cu CEC Bank.
Educaţia financiară, elefantul din cameră, începe să fie important la nivel micro şi macro. Drumul până la money-savvy nu este greu, mai ales că există experţi şi cărţi-resursă care ne învaţă tot ce trebuie să ştim.
În lipsa unei educaţii financiare adecvată, tindem să greşim când ne administrăm bugetul personal, să ieşim pe minus şi să trăim cu datorii, ceva nedorit de către nimeni.
Cum să ieşim pe plus prin economisire?
Expertul prezintă cele mai des întâlnite greşeli în gestionarea bugetului personal. Prima este una destul de întâlnită: cheltuim mai mult decât câştigăm. În plus, ne şi împrumutăm când ieşim pe minus şi mai este destul până la data de salariu viitoare.
„Ce se întâmplă cu cheltuielile este asemenea situaţia de la nivel macro. De aproape 30 de ani, consumăm mai mult decât producem. Trăim pe datorie şi asta ne costă”, spune expertul.
„Recomandarea mea este să-ţi iei mai multe job-uri dacă vrei mai mult, e ceva normal să vrei mai mult - şi cantitativ, şi calitativ. Dacă ai venituri rezonabile, este bine să te gândeşti şi la viitor: să pui bani deoparte”, spune Dîmbean-Creţa.
Când vine vorba despre economisire, este indicat să ne raportăm la salariu şi să „ne creştem” apetitul pentru economisire, dar şi să conştiem nevoia/dorinţa de a economisi. Spre exemplu, pentru un venit mediu (3.500 lei/lunar), sfatul invitatul este să economiseşti cât poţi de mult.
Nu este obligatoriu să pui 10% deoparte lunar, sau o sumă fixă. „Pentru că vara sunt concendii, iar iarna, facturi mai mari, poţi economisi primăvara şi toamna mai mult, în funcţie de cheltuielile fiecăruia”, mai spune invitatul.
Obiceiuri bune de asimilat: Economisirea + investirea banilor
Expertul recomandă fondurile de pensii private, ca modalitate bună de a economisi. Apoi, pentru cei şi cele care deja au economii, există fondurile de investiţii (în lei, euro sau dolari/ în obligaţiuni/ mixte), despre care bancherii pot oferi informaţii.
Ovidiu Dîmbean-Creţa nu recomandă depozitele bancare deoarece dobânzile în cazul acestora continuă să fie scăzute, la care se adaugă şi inflaţia.
Invitatul vorbeşte şi despre inflaţie şi cum ne afectează ţinerea banilor în bancă. În loc să ieşim pe plus, pierdem bani.
În ceea ce priveşte bursa, jocul se complică un pic, însă dacă ai informaţie şi educaţie financiară, poţi reuşi, spune acesta.
Obiectivul economisirii este şi la nivel macro
Pentru a extrapola, companiile, ca entităţi macro, sunt, la rândul lor, interesate să economisească bani. În acest sens, business-urile, mai ales în pandemie, trebuie să investească în angajaţi. Cuvântul-cheie este optimizare/eficientizare.
Invitatul recomandă diverse cursuri de educaţie financiară, dar şi cărţi privind administarea finanţelor personale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe