IEŞI PE PLUS VIDEO. Despre antreprenoriat şi investiţii „cu cap”. Invitat: Sergiu Neguţ, antreprenor, investitor şi profesor

  • Ce trebuie să ştim despre antreprenoriat înainte de a deveni antreprenori?
  • Educaţia financiară: cum învăţăm cum să ne comportăm cu banii?
  • Ce se întâmplă în cele mai „vânate” industrii şi ce se prefigurează post-pandemie?
Urmărește
4102 afișări
„Ieşi pe plus”, o nouă emisiune realizată de către Mediafax în parteneriat cu CEC Bank, l-a avut invitat joi, 13 mai, pe Sergiu Neguţ, antreprenor, investitor şi profesor, care a oferit informaţii şi sfaturi utile provenite din experienţele bune şi mai puţin bune, căpătate în cele trei domenii în care activează: antreprenoriat, investiţii, educaţie. 
 
Sergiu Neguţ are trei „pălării” pe care le poartă cu mândrie, iar în cadrul emisiunii a „împărţit” din cunoaşterea sa, în ceea ce priveşte riscurile investiţiilor prost alese, goana după criptomonede şi cum ne educăm corect şi sustenabil în ceea ce priveşte atitudinea faţă de banii noştri. 
 

Economism, dar ce (să) alegem?

 
 
Care este primul pas pe care trebuie să îl facem?  Toate persoanele care vor să economisească se gândesc la ce să facă întâi şi întâi. 
 
Primul pas este să faci ceva. Adica să nu ţii banii la saltea, în starea lor cea mai inertă cu putinţă, în care singurul lucru care ne ajută este dobânda negativă sau echivalentul dobânzii negative prin comision din hai să zicem „saltelele” astea moderne, care sunt depozitele în bănci. Cred ca acesta este un prim pas şi după aceea, ce trebuie să îţi propui este să ai o strategie. Adică să vrei să faci ceva din punctul acesta de vedere. Mie mi se pare că depinde foarte mult de cine eşti şi pe ce perioadă vrei să exploatezi resursele pe care le ai”, spune Sergiu Neguţ.  
 

Antreprenoriat: între pasiuni şi knowledge

 
Nu există cel mai bun domeniu. Cel mai bun domeniu este acela la care te pricepi. Adică este bine să înţelegi, ideal să înţelegi pe banii altuia domeniul înainte să te bagi cu capul înainte, pe banii tăi. Sunt foarte multe businessuri făcute dintr-o pasiune a omului pentru domeniul respectiv, este un lucru foarte frumos, dar trebuie să apuci să te pricepi la domeniu înainte să pierzi banii tăi şi pe ai prietenilor tăi”, recomandă invitatul. 
  

Pasul către antreprenoriat este pavat cu încercări

 
Care este cea mai mare problemă a angajaţilor care ar vrea să devină antreprenori dar nu vor să renunţe la un venit fix, bun, stabil?
 
Cred că este o combinaţie de frică de necunoscut şi un fel de lene. (...) În literatura de strategie de business există un concept care se cheamă „ambidexterity”-  companiile deştepte fac în bună măsură o chestie care înseamnă o exploatare a lucrurilor care merg, pe care ştim să le facem, pe care să le facem ca lumea, şi într-o mai mica măsură dar egală ca importanţă, partea de explorare. Hai să vedem care sunt oportunităţile noi, pieţele noi, soluţiile noi pe care să le putem pune pe piaţă. Eu recomand cumva ca şi pe persoana fizică să se facă acelaşi lucru. Adică, în bună măsură, să exploatăm lucrurile pe care le-am învăţat până acum, dar să ne asigurăm că păstrăm acolo un 20% din timp şi energie mentală ca să explorăm lucrurile la care nu le pricepem, dar care daca sunt explorate bine şi dacă le dau suficientă energie s-ar putea să îmi ofere la un moment dat o oportunitate mai bună decât ce fac acum cu bucata aia de exploatare. Dar daca nu fac treaba asta, niciodată nu o să am o oportunitate mai bună”, mai arată Neguţ. 
 

Plafonarea în carieră: dat sau alegere?

 
Fiecare ajunge la nivelul său de incompetenţă, se zice. Rămânem în acea zona de semi-competenţă în care oamenii sunt foarte confortabili şi nici nu mai cresc foarte mult. Până nu ai norocul să te dea cineva afara dintr-un job de genul acesta încât să ajungi să zici „aoleu, ce fac cu viaţa mea şi de unde o apuc” - şi de obicei este foarte interesant că dacă asta se întâmplă unor oameni activi şi care au potenţial, aceia, de fiecare dată se reinventează şi se reinventează mai bine - deci până ajungi să ai o situaţie de genul acesta, oamenii stau şi se gândesc de ce sa se bage din moment ce le e bine aşa cum sunt”, explică antreprenorul. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici