„Sibiul are o structură economică solidă, dar vulnerabilă la șocuri comerciale externe. Industria automotive, echipamentele industriale și IT-ul sunt domenii care pot resimți imediat efectele tarifelor impuse de SUA. O scădere a comenzilor din partea partenerilor europeni afectați direct ar putea avea repercusiuni în lanț asupra firmelor din județul nostru – de la reducerea producției și întârzierea investițiilor, până la posibile disponibilizări”, a declarat Adrian Rada, președintele IMM Sibiu, într-un ccomunicat transmis vineri.
Potrivit Patronatului sibian, economia județului este puternic orientată spre export, iar multe companii locale sunt integrate în lanțuri globale de producție. Un tarif de 20% impus de SUA poate reduce competitivitatea produselor europene și, implicit, comenzile externe.
Industria automotive din Sibiu, una dintre cele mai dezvoltate din județ, ar putea fi afectată atât direct, cât și indirect, prin reducerea comenzilor din partea partenerilor din Germania sau Franța – țări cu relații comerciale strânse cu SUA.
La fel, companiile din domeniul echipamentelor industriale și al IT-ului, care exportă produse sau servicii pe piața americană sau colaborează cu firme europene care o fac, se confruntă cu riscuri crescute privind cu scăderi de producție, întârzieri în investiții sau chiar reduceri de personal.
„Considerăm că este esențial ca România, alături de celelalte state membre UE, să adopte o poziție fermă și unitară în fața acestor politici comerciale unilaterale. De asemenea, solicităm Guvernului să analizeze impactul la nivel regional și să susțină măsuri compensatorii pentru firmele afectate din județe cu profil industrial, cum este Sibiul”, a mai declarat Adrian Rada.