Recovery, studiul care analizează o serie de tratamente posibile pentru COVID-19, a evaluat şi efectele aspirinei asupra a aproximativ 15.000 de pacienţi internaţi în spital după infectrea cu SARS-CoV-2.
Concluzia este că aspirina nu îmbunătăţeşte rata de supravieţuire a bolnavilor cu COVID-19. Medicul infecţionist Adrian Marinescu spune că el a folosit acest medicament pentru antiagregare trombocitelor şi că pacienţii care au primit aspirină au avut o durată de spitalizare mai scurtă.
„S-a plecat de la ideea că daca are un rol anti-agregant ar putea să fie utilă infecţiei cu SARS-CoV-2. Tocmai de aceea s-au facut unele studii şi comparaţii ca să vadă dacă în afară de bolile cardiace sau neurologice pentru care se folosea ar avea un beneficiu evident”, a spus Adrian Marinescu, medic infecţionist.
Studiul a fost făcut între noiembrie 2020 şi martie 2021. Pacienţii au fost împărţiţi în două grupe, jumătate primind 150 de mg de aspirină o dată pe zi şi altă grupă a primit îngrijirile obişnuite. .
„Aspirina nu aduce un beneficiu evident în ceea ce priveşte prevenţia. E foarte utilă aspirina în multe patologii, dar nu şi în cazul infecţiei cu SARS-Cov-2”, a declarat medicul.