- Home
- Stirile zilei
- (03.07.2021, 22:15)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Insecuritate”, cu Bogdan Nicolae. Nicu Fălcoi, şeful Comisiei SIE: ,,Este nevoie de lege nouă a securităţii naţionale!”
- Nicu Fălcoi: Acestea nu sunt nişte legi pe care le facem pentru un an-doi, pentru un mandat de parlamentar sau o sesiune de guvernare. Astea sunt nişte legi pe care le facem pentru foarte mulţi ani de zile de acum înainte.
- Nicu Fălcoi: Un control foarte bun al societăţii civile, un control parlamentar, un control civil, în general asupra serviciilor de informaţii, face din aceste aceste servicii, nişte servicii mai performante şi mai credibile decât ar fi dacă nu ar exista acest control.
- Nicu Fălcoi: În opinia mea, cred că serviciile de informaţii ar funcţiona mai bine dacă ar fi demilitarizate. Dar asta nu este obligatoriu. În lumea civilizată, în marea majoritate a ţărilor, serviciile sunt demilitarizate, dar există şi servicii militarizate.
Urmărește
320 afișări
„Insecuritate”, cu Bogdan Nicolae. Nicu Fălcoi, şeful Comisiei SIE: ,,Este nevoie de lege nouă a securităţii naţionale!”
Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SIE, Nicu Fălcoi, afirmă că este nevoie de o nouă lege a securităţii naţionale care să ţină pasul cu timpurile pe care le trăim.
Şeful comisiei SIE susţine, totodată, necesitatea unui control civil asupra serviciilor secrete pentru a le face mai credibile şi mai puternice, precum şi demilitarizarea acestora după modelul altor ţări.
Nicu Fălcoi mai spune că lipsa unei comunicări permanente cu opinia publică despre serviciile secrete şi rolul lor este motivul pentru care românii încă mai au viziunea fostei Securităţi şi trăiesc traumele de dinainte de 1989.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Preşedintele Comisiei SIE anunţă pentru această toamnă o dezbatere pe o temă de interes a comisiei la care să participe nu numai specialişti, ci şi presa.
Prezentăm principalele declaraţii ale preşedintelui Comisiei parlamentare de control a activităţii SIE, Nicu Fălcoi, sâmbătă, la emisiunea InSecuritate, de la Aleph News:
Nicu Fălcoi: Ştim cu toţii că legile care guvernează securitatea naţională sunt legi foarte vechi. Ele au fost, de-a lungul timpului, updatate, ca să spun aşa, dar este nevoie de o modificare a lor, de o lege nouă a securităţii naţionale care să fie în pas cu timpurile pe care le trăim. Este ceva firesc. Şi atunci din discuţiile pe care avut cu reprezentanţii diverselor partide din Parlamentul României, toţi au fost de acord cu mine că ar fi nevoie de o modificare a acestor legi. Ce vreau să se înţeleagă este faptul că nu vorbim de o lege banală de modificare a unui articol dintr-o lege, este o lege foarte complexă - Legea 51. Este din 1991.
,,Au găsit soluţii pentru a se adapta la noua situaţie”
Nicu Fălcoi: A fost afectată în toată lumea. E clar! Toate domeniile de activitate au fost afectate de această pandemie. (...) Am discutat despre această situaţie, despre felul cum pandemia a afectat SIE. Da, au recunoscut...Ar fi fost absurd să nu recunoască faptul că activitatea lor a fost afectată. Dar au găsit soluţii pentru a se adapta la noua situaţie. Până la urmă în marea majoritate a domeniilor de activitate, fiecare a trebuit să găsească soluţii să se adapteze la noul context.
,,Activitatea operaţională a SIE este controlată de CSAT”
Nicu Fălcoi: De foarte multe ori, oamenii confundă rolul pe care-l are Comisia de control a SIE cu celelalte instituţii care controlează activitatea SIE. Să ne înţelegem, activitatea operaţională nu este controlată de Comisia de control a SIE, ci este controlată de CSAT, adică până acolo se ajunge.
,,La începutul fiecărui an, SIE trebuie să vină în faţa Comisiei de control a SIE şi să-şi prezinte raportul de activitate”
Nicu Fălcoi: Eu, spre exemplu, anul acesta am făcut un plan de activităţi la care reprezentanţii SIE sunt şi chemaţi, cu ajutorul căruia să reuşim să controlăm anumite domenii din activitatea SIE. Primul şi cel mai banal, ca să spunem aşa, este prezentarea unui raport de activitate pe anul anterior. La începutul fiecărui an, SIE trebuie să vină în faţa Comisiei de control a SIE şi să-şi prezinte raportul de activitate. Da, este un raport clasificat. Doar noi membrii Comisiei. Dincolo de uşa sălii de şedinţe a Comisiei, nu pleacă nimic de acolo. Aşa a fost gândită această Comisie, tocmai pentru a analiza şi a lua nişte decizii.
Despre reforma SIE, dar şi despre contopirea dintre SRI ŞI SIE
Nicu Fălcoi: Acestea nu sunt nişte legi pe care le facem pentru un an-doi, pentru un mandat de parlamentar sau o sesiune de guvernare. Astea sunt nişte legi pe care le facem pentru foarte mulţi ani de zile de acum înainte şi la putere se vor succeda toate partidele. Ăsta este jocul democratic şi trebuie să-l înţelegem. Şi părerea mea este că la discuţiile acestea trebuie să participe toţi actorii politici.
Bogdan N.: Se va face până la urmă contopirea între SRI şi SIE? Se aşteaptă contopirea înaintea acestor legi?
N.Fălcoi: Este o discuţie, ca de altfel multe alte situaţii. Sunt în discuţie, încă nu s-a luat o decizie pe această temă, dar sunt discuţii. Sunt mai multe variante de lucru. Ideea este nu să facem într-un anumit fel, ci să facem în aşa fel, încât lucrurile să funcţioneze foarte bine. Ăsta este scopul oricărei reforme.”
,,Un control civil supra serviciilor le face mai performante şi mai credibile”
Nicu Fălcoi: Mai e o discuţie pe care eu o am, de multe ori, tot aşa la nivel informal cu marea majoritate a responsabililor din zonă, dar pe care cred eu că ar trebui s-o avem oarecum şi la un nivel mai formal. Un control foarte bun al societăţii civile, un control parlamentar, un control civil, în general asupra serviciilor de informaţii, face din aceste aceste servicii, nişte servicii mai performante şi mai credibile decât ar fi dacă nu ar exista acest control. Le dă putere şi credibilitate serviciilor.
Pentru că, atâta timp cât toată societatea civilă ştie, ok avem aceste servicii pentru că avem nevoie de ele şi ele lucrează într-un anumit fel, dar uite este cineva care îi controlează întotdeauna, controlul este foarte strict. Zic eu că asta le-ar da mai multă credibilitate serviciilor şi toţi lucrătorii din aceste servicii nu ar mai fi supuşi la presiuni politice sau de altă natură şi şi-ar putea face treaba extraordinar de bine.
,,Cred că serviciile de informaţii ar funcţiona mai bine dacă ar fi demilitarizate”
Nicu Fălcoi: În opinia mea, cred că serviciile de informaţii ar funcţiona mai bine dacă ar fi demilitarizate. Dar asta nu este obligatoriu. În lumea civilizată, în marea majoritate a ţărilor, serviciile sunt demilitarizate, dar există şi servicii militarizate. În ţări puternice. Cred că trebuie avută o discuţie foarte serioasă şi, până la urmă, nu este un scop în sine demilitarizarea serviciilor, ci noi trebuie să adoptăm varianta cea mai bună pentru ca cele două servicii de informaţii să dea rezultatele cele mai bune şi să-şi poată desfăşura, activitatea în condiţii optime, în interesul României, pentru că România are nevoie de două servicii foarte performante.
,,Un control mai sever asupra serviciilor le face să devină mai credibile”
Nicu Fălcoi: Eu sunt din partea politică, eu execut control politic, dar există un control executiv al acestor servicii care vine dinspre Preşedinţie, care vine dinspre Guvern. Eu cred că, de acolo, trebuie să vină această scalare. (…) Parlamentul ar trebui să aibă un rol un pic mai important faţă de cel care este acum. În acelaşi timp însă, eu cred că a fost puţin şi vina Parlamentului de-a lungul anilor în toată această poveste. Pentru că, vedeţi dvs. este datoria noastră de politicieni să aducem activitatea serviciilor de informaţii în prim-plan şi în atenţia societăţii civile şi să le facem să devină mai credibile. Tocmai un control mai sever asupra lor le face să devină mai credibile.
,,Noi trăim încă cu traumele de acum 30 de ani...”
Nicu Fălcoi: Noi avem şi nişte traume din trecut. Noi am moştenit viziunea despre Securitate. După 30 de ani, încă le avem. Sunt foarte multe greşeli care s-au făcut de-a lungul timpului. Dacă s-ar fi secretizat acele dosare de informaţii... Şi lustraţia... Eu vin de la Timişoara, noi suntem cu declaraţia de la Timişoara.
Avem traumele acestea din trecut în care marea majoritate a populaţiei considera Securitatea ceva foarte rău, răul suprem la un moment dat în societatea românească. Atâta timp cât nu a existat o comunicare permanentă legată de servicii, de rolul serviciilor, care este rolul în stat al unui Serviciu de Informaţii Externe, care este rolul SIE, cu ce ajută funcţionarea mai bună a statului aceste servicii. Vedeţi dvs., oamenii ar trebui să ştie lucrurile astea, dar nu se comunică. Necomunicându-se, noi trăim încă cu traumele de acum 30 de ani.
,,Zilele următoare pleacă scrisori către toate Comisiile de specialitate din Parlamentele partenere nouă”
Nicu Fălcoi: Cred că mâine dimineaţă, pleacă scrisori de la Comisia de control SIE din România către toate Comisiile similare din Statele NATO. Asta a fost una dintre ideile cu care eu am venit pe această funcţie. Le cerem, pur şi simplu să avem un dialog. Discutăm despre felul cum reuşesc ei să facă controlul pe zona de intelligence şi pentru că tot vorbim de ceea ce ar trebui să facem noi în viitor, în urma acestor discuţii să învăţăm şi noi câte ceva. (...) Zilele următoare pleacă scrisori către toate Comisiile de specialitate din Parlamentele partenere nouă. Şi vreau să vă spun că m-am gândit nu numai la asta. Până acum, spre exemplu, Comisia de control SIE nu a avut nicio dezbatere publică. Uite, în toamnă mă gândesc să organizez o dezbatere pe o anumită temă, legată bineînţeles de zona de interes a Comisiei la care să participe atât specialişti, cât şi media şi ceilalţi parlamentari.
,,Dacă opreşti un partid să-şi desemneze un membru într-o anumită comisie, nu va fi deloc bine pentru democraţie”
Nicu Fălcoi: Încercarea de a interveni în desemnarea anumitor persoane în nişte comisii parlamentare nu este de bun augur. Adică, dacă s-ar putea interveni din partea altor partide, de exemplu să opreşti un partid să-şi desemneze un membru într-o anumită comisie, nu va fi deloc bine pentru democraţie. Chiar dacă acum avem de comentat la o anumită persoană sau la alta. Dar jocul democratic asta spune: că fiecare partid trebuie să-şi desemneze persoana pe care o consideră mai potrivită.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe