Prima pagină » Știrile zilei » Insulele grecești din Marea Egee sunt afectate de inundații înainte de Paște

Insulele grecești din Marea Egee sunt afectate de inundații înainte de Paște

Insulele din Marea Egee sunt devastate de inundații fulgerătoare înainte de valul turistic de Paște. Autoritățile se grăbesc să finalizeze operațiunile de curățare după cele mai puternice ploi din ultimii 20 de ani, transmite The Guardian.
Insulele grecești din Marea Egee sunt afectate de inundații înainte de Paște

Locuitorii din insulele Mării Egee, obișnuiți în aprilie cu priveliștea și parfumul florilor de primăvară, au fost luați prin surprindere de inundații fulgerătoare provocate de rafale de vânt de forța unui taifun, autoritățile declarând stare de urgență în unele dintre cele mai populare destinații turistice ale Greciei, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de Paște.

„Este o catastrofă totală și s-a întâmplat în doar două ore”, a declarat Costas Bizas, primarul insulei Paros, cea mai afectată de această vreme nemaiîntâlnită de zeci de ani.

Pe Paros și Mykonos, două dintre cele mai vizitate insule ale țării, oficialii se întrec cu timpul pentru a finaliza operațiunile de curățenie înainte de sosirea turiștilor în vacanța de Paște.

În încercarea de a gestiona haosul creat de cele mai abundente ploi din ultimii 20 de ani, echipele de intervenție de urgență din insulele Ciclade și din sud, în Rodos și Creta, au descris scene „apocaliptice”.

Pe Paros, oamenii au văzut mașini, motociclete și mobilier de restaurant luate de ape și aruncate în mare, în timp ce ploaia torențială a inundat magazine și locuințe, transformând străzile în torente pline de resturi.

Portul pitoresc Naoussa a fost transformat într-un „lac de noroi”, au spus localnicii, iar marea și uscatul „au devenit unul și același lucru”. O mare parte din rețeaua rutieră a fost distrusă.

Pe Mykonos, un alt punct turistic care se așteaptă să atragă mii de vizitatori de Paște, grindina a declanșat alunecări de teren, iar apele noroioase au curs prin aleile văruite în alb. Serviciile de protecție civilă au îndemnat locuitorii să rămână în case.

În orașul-port Chania din Creta, oficialii au vorbit despre o „distrugere biblică”, în timp ce au apărut imagini cu străzi, spitale și tribunale inundate.

Școlile de pe mai multe insule au fost închise.

Meteorologii au spus că pe Paros a plouat într-un interval de doar câteva ore mai mult decât plouă în mod normal într-o lună întreagă. „E incredibil, cu adevărat, că nu au fost victime,” a spus un oficial.

Criza climatică face ca ploile extreme să devină mai frecvente și mai intense în cea mai mare parte a lumii, iar inundațiile, cel mai probabil, au devenit mai dese și mai severe în aceste locuri.

Dezastrul din destinațiile turistice care, datorită creșterii călătoriilor internaționale, atrag un număr record de vizitatori, a scos la iveală și lipsa de pregătire a Greciei în fața dezastrelor naturale.

Criticii au evidențiat absența unor sisteme adecvate de gestionare a inundațiilor, precum și dezvoltarea urbană necontrolată pe insulele din Egee, care atrag tot mai mulți vizitatori în căutare de vile, piscine și servicii de lux.

„Da, a fost o ploaie intensă, dar ceea ce a transformat-o într-un dezastru nu a fost doar natura; a fost rezultatul a zeci de ani de construcții nesustenabile,” a scris ecologistul grec și fost europarlamentar Kriton Arsenis.

Comentatorul Nikos Syrigos, originar din insula Syros din Ciclade, a spus că, deși turismul este motorul economiei Greciei, subdezvoltarea insulelor face ca destinații care vara sunt „giganți” să devină „pitici” iarna.

„Străzile care au devenit torente (din cauza furtunii) vor deveni torente din nou. Din păcate, Cicladele au rămas cu ani în urmă în ceea ce privește infrastructura și sunt complet nepregătite pentru a face față oricărui fenomen meteorologic intens – cu atât mai puțin unuia extrem”, a spus Syrigos.