Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale în toată luna septembrie, iar în nordul ţării vor fi ploi abundente până pe 7 septembrie, potrivit unei estimări meteorologice, valabilă în următoarele patru săptămâni.
În intervalul 31 august – 7 septembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în jumătatea estică a ţării, dar mai ales în sud-est, dar şi uşor mai coborâte în regiunile vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval.
„Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile nordice. Excepţie va face sud-estul teritoriului, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă”, arată meteorologii.
Între 7 şi 14 septembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice. În acest interval, cantităţile de precipitaţii vor fi uşor deficitare, în cea mai mare parte a ţării.
În săptămâna 14-21 septembrie, valorile termice se vor situa uşor peste cele specifice acestei perioade, în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sud-estice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru aceast interval.
„Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil uşor excedentar în regiunile centrale, vestice şi la munte”, adaugă Administraţia de Meteorologie.
Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, posibil uşor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.
Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase.
Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 43,5 ºC, la Strehaia, în 8 septembrie 1946.