IT-ul a devenit vedeta recrutării, cu o creştere de 44% a numărului de angajaţi

Sectorul de IT din România a devenit vedeta recrutării din România în ultimii trei ani – o spun statisticile, o spun companiile din sector şi o spun şi firmele de recrutare.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului  IT-ul a devenit vedeta recrutării, cu o creştere de 44% a numărului de angajaţi

IT-ul a devenit vedeta recrutării, cu o creştere de 44% a numărului de angajaţi

Astfel, sectorul de IT a avut cea mai mare creştere a numărului de angajaţi în ultimii trei ani, cei marcaţi de pandemia de COVID-19 şi parţial de războiul din Ucraina.

În septembrie 2022 numărul de angajaţi din acest sector era de 137.500, cu 44% mai mare decât în septembrie 2019, urmat în clasamentul industriilor cu cea mai mare dinamică a recrutării de fabricarea de produse de tutun, la o distanţă mare, cu o creştere de 17%, şi de alte activităţi extractive, cu o creştere de 15%, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

„Sectorul IT se caracterizează în continuare printr-o cerere mare de forţă de muncă, mai ales din prisma faptului că aceasta nu era acoperită nici înainte de accelerarea dezvoltării tehnologice favorizată de sistemul de lucru remote sau hibrid. Cu siguranţă putem spune că acest trend se va păstra şi că există o cerere mare de personal, implicit de servicii de recrutare specializate”, a spus Olguţa Toma, marketing manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman.

Despre celelalte sectoare care au avut o dinamică mare a recrutării în ultima perioadă, Olguţa Toma spune că unul dintre motive ar fi migrarea unor activităţi din Ucraina pe teritoriul României.

„Pentru alte sectoare care se caracterizează tot prin nevoia de dimensionare a echipelor motivaţia este dată de situaţia conflictuală din Ucraina şi migrarea unor activităţi pe teritoriul ţării noastre. Recrutarea pentru acestea este dificilă din prisma candidaţilor disponibili, observăm mai degrabă o dinamică a angajaţilor prin schimbarea industriilor”, detaliază ea.

La polul opus, sectoarele cu cele mai mari scăderi ale numărului de salariaţi sunt extracţia petrolului şi a gazelor naturale, cu o scădere de 27,3%, de la 15.400 de angajaţi în septembrie 2019 la 11.200 în aceeaşi lună din 2022, urmată de cea din fabricarea produselor de îmbrăcăminte, de 26%, de la 103.500 de salariaţi în 2019 la 76.500 în 2022, precum şi de fabricarea produselor de cocserie, cu o scădere de 19,3%, de la 3.100 de persoane în septembrie 2019 la 2.500 în septembrie 2022.

Scăderile din sectorul de fabricare de îmbrăcăminte ar fi întemeiate, având în vedere că un angajat din această industrie câştigă mai puţin de 2.300 de lei net pe lună, unul dintre cele mai mici salarii din economia locală, însă în fabricarea produselor de cocserie şi în extracţia petrolului şi a gazelor naturale salariile sunt printre cele mai mari din economia locală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
it,
angajări it

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici