- Home
- Stirile zilei
- KARLOVY VARY, (12.07.2015, 10:09)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
KARLOVY VARY 2015: Florin Şerban, premiul FIPRESCI. Anca Damian şi Nicolae Tănase, menţiuni speciale - VIDEO
Filmul "Box", de Florin Şerban, a primit premiul FIPRESCI, iar lungmetrajele "Muntele magic", de Anca Damian, şi "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tănase, au fost recompensate cu menţiuni speciale la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de la Karlovy Vary, care a avut loc în perioada 3-11 iulie.
Urmărește
351 afișări
Florin Şerban (Imagine: Mircea Rosca / Mediafax Foto)
La cinci ani după aclamatul "Eu când vreau să fluier, fluier" (marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la ediţia din 2010 a Festivalului de la Berlin), Florin Şerban a adus la Karlovy Vary drama "Box", o producţie România/ Germania/ Franţa.
Filmul prezintă povestea unui pugilist talentat de 19 ani şi a unei actriţe de teatru apreciate şi mamă în acelaşi timp, care îşi caută echilibrul pierdut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) l-a premiat pe Florin Şerban pentru "o peliculă strălucitor regizată despre societatea românească contemporană".
De asemenea, la gala Festivalului de Film de la Karlovy Vary, care a avut loc sâmbătă, Anca Damian, una dintre cele două regizoare din competiţia oficială a evenimentului, alături de Eva Neymann ("Song of Songs"), a primit o menţiune specială din partea juriului, pentru "Muntele magic", o producţie România/ Franţa/ Polonia. Animaţia documentar face parte, împreună cu filmul deja lansat "Crulic - drumul spre dincolo" (2011), dintr-o trilogie despre eroism, nuanţând raportul individului cu istoria prin perspectiva morţii şi a faptelor sale.
Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, "Muntele magic" prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui "cavaler rătăcitor", un "Don Quijote al secolului XX", el făcând parte din categoria celor care vor să schimbe lumea, chiar cu preţul vieţii lor.
În ceea ce priveşte lungmetrajul "Lumea e a mea", de Nicolae Constantin Tănase, acesta a primit menţiunea specială a secţiunii competiţionale East of the West. Filmul prezintă povestea Larisei, în vârstă de 16 ani, care trăieşte într-un oraş mic de coastă, într-un mediu social în care imaginea şi averea oferă putere asupra celorlalţi.
Marele premiu al Festivalului de Film de la Karlovy Vary, Globul de Cristal, i-a revenit peliculei americane "Bob and the Trees", de Diego Ongaro. Premiile pentru interpretare au fost atribuite actriţei Alena Mihulová, pentru rolul din debutul regizoral al lui Slávek Horák, "Home Care", şi lui Kryštof Hádek, pentru partitura din "The Snake Brothers", de Jan Prušinovský.
La gala de sâmbătă au mai fost acordate trofee precum premiul special al juriului (Peter Brunner, pentru "Those Who Fall Have Wings"), premiul pentru cea mai bună regie (Visar Morina, pentru "Babai"), premiul secţiunii East of the West ("The Wednesday Child", de Lili Horváth), premiul pentru cel mai bun documentar (Helena Třeštíková, pentru "Mallory"), premiul preşedintelui festivalului (actriţa Iva Janžurová).
Potrivit site-ului evenimentului, Festivalul de la Karlovy Vary este cea mai mare manifestare de profil din Republica Cehă şi una dintre cele mai prestigioase din Europa centrală şi de est. Anual, festivalul prezintă peste 200 de filme din întreaga lume şi are ca invitaţi regizori şi profesionişti din lumea filmului celebri.
Anul acesta, la eveniment au participat peste 1.000 de profesionişti din industria filmului, peste 500 de cineaşti şi aproape 700 de jurnalişti. De asemenea, 135.105 bilete au fost vândute la cele 488 de proiecţii organizate în timpul evenimentului. Din cele 223 de filme din festival, 35 au fost premiere mondiale, 26 - premiere internaţionale şi 12 - premiere europene, potrivit cifrelor furnizate de organizatori.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe