Imaginea este terifianta. „Am văzut miercuri un camion frigorific parcat în afara spitalului. Este acolo pentru a putea depozita cadavrele, în cazul în care morga instituţiei nu mai are suficient spaţiu pentru a le primi. Să sperăm că acest lucru nu va fi necesar, spune sub anonimat, un medic care lucrează în Ile-de-France. “Când o persoană moare familia are doar câteva minute pentru a vedea cadavrul. Îi întrebăm doar ce costum ar trebui să poarte decedatul şi le spunem să plece. Este foarte greu”, adaugă el, tulburat.
Această poveste groaznică aminteşte de aceea din timpul caniculei din 2003 şi rezumă de la sine situaţia cu care regiunea pariziana, după regiunea Grand-Est, trebuie să se confrunte acum în mijlocul epidemiei Covid-19 . Vine „valul”. Nimeni nu poate prezice înălţimea, dar ar putea fi groaznic.
„Situaţia este deja critică, a avertizat miercuri, 25 martie dimineaţa, asupra France Info Martin Hirsch, şeful AP-HP (Asistenţă Publică – Spitale din Paris), o nava imensă de 39 de unităţi spitalicesti din Ile-de-France. El a menţionat efortul „suprauman” al personalului.
Pe un ton grav, Jérôme Salomon, directorul general al Sănătăţii, a vorbit despre o „agravare rapidă” la nivel naţional. „Următoarele zile vor fi deosebit de dificile”, a avertizat el. „Vor fi drame”. El menţionează „2827 de cazuri grave, în terapie intensivă, ceea ce este excepţional. O treime dintre ei sunt sub 60 ”. Iar regiunea Paris, care are doar ea singura o mie de persoane internate în terapie intensivă, este acum cea mai expusă în număr de cazuri. „Nu pot găsi un loc într-o spital pentru un pacient care are doar 50 de ani. Întregul sud al regiunii Paris este saturat „, spune un alt practicant, cu o voce îngrijorată.
Medicii din Ile-de-France au putut însă să beneficieze de mărturiile preţioase ale colegilor lor din regiunea Est, copleşiţi de valul de epidemie din faţa lor. „Regiunea din Paris a putut să înveţe mulţumită nouă, iar acest lucru este minunat. A existat mult contact între echipele medicale, mult dialog ”, subliniază Jean Rottner, preşedintele regiunii Grand-Est, care este şi medic de urgenţă în Mulhouse (Haut-Rhin). Înainte de a lansa către colegii săi: „Curaj, rezistati! Nu va fi uşor … ”
În niciun caz nu ne vom da batuti, spune personalul medical. „Chiar dacă are 11 milioane de locuitori, regiunea din Paris are o ofertă foarte mare de unitati, spitale şi a spitale universitaire. Avem loc pentru a satisface nevoile populaţiei ”, explică dr. Agnès Ricard-Hibon, preşedintele societăţii franceze de medicină de urgenţă. „Şi dacă este necesar, asistenţa reciprocă interregională este organizată. Am trimis deja primii pacienţi din Ile-de-France la Spitalul Universitar Rouen. Alţii pot urma ”, adaugă ea.
Rémi Salomon, funcţionar superior al AP-HP, care prezidează comitetul medical al AP-HP, este categoric: „Numărul de pacienţi continuă să crească şi nu suntem în vârful epidemiei”, spune medicul. „Voi fi clar şi direct: avem încă loc în spitalele noastre dar cu vizibilitate pe termen scurt. Trebuie să deschidem mai multe paturi, dar pentru asta avem nevoie de personal. ”
Profesorul Salomon face apel la studenţii din medcina sau asistentă medicală, la pensionari, dar şi la medicii din industria farmaceutică cu care a avut contact în această miercuri dimineaţă. Obiectivul său: prevenirea trecerii de „complicat la critic” in regiunea pariziana asa cum s-a intamplat în nordul Italiei, unde toţi pacienţii nu mai pot fi îngrijiţi.