Legea GRAŢIERII. Dragnea îl propune pe Şerban Nicolae pentru sancţionare şi cere adoptarea legii în forma venită de la Guvern. "Dacă nu mai am autoritate în PSD, plec şi mă apuc de pescuit în mod profesionist"/ Reacţia senatorului PSD

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, luni, ca proiectul de lege privind graţierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern. El a menţionat că a convocat Comitetul Executiv al PSD pentru miercuri pentru a discuta situaţia creată de adoptarea amendamentelor privind graţierea corupţilor în Comisia juridică de la Senat, el arătând că va propune sancţionarea lui Şerban Nicolae. Preşedintele Comisiei Juridice îi răspunde lui Dragnea: Camera e decizională pe proiectul graţierii.

Urmărește
14394 afișări
Imaginea articolului Legea GRAŢIERII. Dragnea îl propune pe Şerban Nicolae pentru sancţionare şi cere adoptarea legii în forma venită de la Guvern. "Dacă nu mai am autoritate în PSD, plec şi mă apuc de pescuit în mod profesionist"/ Reacţia senatorului PSD

Dragnea cere ca Legea graţierii să fie votată de Senat în forma venită de la Guvern

„Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cred că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă, procedural, există această posibilitate, Dragnea a răspuns: „Cum să nu? Se poate întoarce Raportul la Comisie”.

Dragnea a spus că nu îşi doreşte ca Legea graţierii să fie adoptată tacit de Senat, ci să fie votată în forma avansată de Guvern.

„Aş vrea să nu vină prin adoptare tacită pentru că ei tocmai au prelungit termenul. Să voteze proiectul de lege cum a venit de la Guvern”, a spus Dragnea, care a arătat că acest lucru înseamnă respingerea Raportului făcut de Comisia juridică din Senat.

Solicitarea lui Dragnea echivalează, practic, cu adoptarea, de către Comisia juridică din Senat, a unui nou Raport, cu proietul de lege în forma Guvernului, fără amendamente.

Dragnea va propune CExN al PSD sancţionarea lui Şerban Nicolae

El a arătat că miercuri, la 10.30, a convocat CExN al PSD, unde se va discuta despre acest subiect.

„Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Eu am înţeles, dar vreau să discutăm în mod deschis şi transparent în CExN asta, că li s-a spus că e în regulă cu acele amendamente. Când au văzut poziţia mea şi-au dat seama că de fapt nu era o informaţie corectă”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă Şerban Nicolae, preşedinte al Comisiei juridice din Senat, precum şi ceilalţi senatori PSD care au votat amendamentul privind graţierea faptelor de corupţie, trebuie sancţionaţi, Dragnea a răspuns ironic: „Nu, o să primească fiecare câte un premiu pentru că au promovat din nou PSD”.

Chestionat dacă va propune CExN sancţiuni, Dragnea a răspuns, însă, afirmativ. Liderul PSD Liviu Dragnea a reacţionat la o întrebare privind faptul că senatorii PSD din Comisia juridică nu au dat curs solicitării sale de a vota împotriva amendamentul referitor la graţierea corupţilor, el precizând că,dacă nu mai are autoritate în PSD, se va apuca de pescuit profesionist.

Întrebat dacă va căuta jurişti mai buni în PSD, alţii decât Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, despre care a susţinut că aduc deservicii partidului, Dragnea a răspuns: „Aici nu e vorba de calitatea unui jurist sau nu, aici e vorba de abordare şi de caracter.

Şerban Nicolae, răspuns pentru Dragnea: Camera e decizională pe proiectul graţierii

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului Şerban Nicolae a răspuns luni solicitării liderului PSD Liviu Dragnea care a cerut adoptarea legii graţierii în forma propusă de guvern, spunând că proiectul conţine o serie de "vicii", care "o fac inaplicabilă". "Nu e vorba de un răspuns pentru şeful de partid. Vă daţi seama că nu comunic cu preşedintele partidului prin intermediul declaraţiilor de presă. La Cameră, acest deziderat poate fi împlinit. Din punctul meu de vedere, se nasc o serie de vicii tehnice în legătură cu redactarea proiectului de lege a graţierii şi chiar unele impedimente, care o fac inaplicabilă. Dar, mă rog, cei de la Cameră au ultimul cuvânt, sunt cameră decizională pe această chestiune. (...) Nu, n-am vorbit în ultimele zile nu şi nu pe tema asta. De altfel, cu domnul preşedinte Dragnea pe această chestiune cred că am vorbit foarte puţin, fără o decizie anume, acum o lună sau când a fost discuţia cu amendamentele deja depuse", a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a mai spus că este posibil ca proiectul de lege să nu întrunească numărul necesar de voturi pentru o lege organică când va ajunge la votul plenului şi să treacă prin adoptare tacită de prima Cameră sesizată.

"Există posibilitatea ca raportul să fie respins, pentru că s-ar putea să nu întrunească numărul necesar de voturi pentru lege organică, dar asta nu înseamnă că duce la adoptarea legii. Adoptarea legii se poate face în două moduri: fie cu vot de lege organică, separat se pune la vot proiectul în forma iniţială, fie se trece termenul de adoptare tacită, care este undeva după 20 mai", a mai spus senatorul PSD.

Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere "cu amendamente" pentru Legea graţierii

Senatorii din Comisia juridică au votat luni un raport de admitere "cu amendamente" pentru Legea graţierii, proiectul urmând să fie pus pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului.

Senatorii au votat un raport de admitere cu cinci voturi "pentru” şi patru ”împotrivă".

"ANP ne comunică următoarele: 1.022 de persoane ar urma să beneficieze de graţiere, potrivit articolului 1, alineatul 1. Dintre acestea, 433 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar beneficia de graţiere în întregime. Deci persoane care să iasă în 48 de ore de la data în vigoare a legii ar fi 433, la momentul acesta şi 589 ar avea pedeapsa redusă cu trei ani", a spus preşedintele Comisiei juridice Şerban Nicolae.

Senatorul a ţinut să facă o remarcă cu privire la numărul de persoane care ar urma să beneficieze de graţiere.

"Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de către CEDO suficientă. Femei însărcinate nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiţii să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracţiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de graţiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna. Persoane care au peste 70 de ani şi ar urma să fie graţiate, una", a mai adăugat Şerban Nicolae.

De asemenea, nouă minori ar urma să beneficieze de prevederile legii graţierii.

”Nouă persoane ar urma să beneficieze de graţierea măsurilor educative privative de libertate. E vorba de minori. În total, 1.032 de pesoane ar urma să intre sub incidenţa acestei legi a graţierii”, a mai spus Şerban Nicolae.

În timpul dezbaterilor, grupul parlamentar al USR a propus modificarea legii, astfel încât prevederile să nu poată fi aplicate şi în viitor. Un alt amendament care prevedea ca persoanele cu vârste de peste 70 de ani să fie graţiate, indiferent de durata pedepsei primite a fost propus de senatorul PSD Liviu Brăiloiu. Niciunul dintre amendamente nu a întrunit numărul necesar de voturi.

CITEŞTE şi Legea graţierii ajunge astăzi la vot final în Senat. Cum s-a schimbat proiectul faţă de cel iniţiat de Ministerul Justiţiei

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici