Prima pagină » Știrile zilei » Wikileaks: SUA au cerut detalii despre „relaţiile personale” dintre lideri bulgari şi oficiali ruşi

Wikileaks: SUA au cerut detalii despre „relaţiile personale” dintre lideri bulgari şi oficiali ruşi

Departamentul de Stat american a cerut "detalii despre relaţiile personale dintre liderii bulgari şi oficiali sau oameni de afaceri ruşi", într-o directivă trimisă în 2009 ambasadei SUA la Sofia, publicată de site-ul Wikileaks.org şi citată de cotidianul The Guardian în ediţia online.
Wikileaks: SUA au cerut detalii despre

În acest document semnat de secretarul de Stat american Hillary Clinton şi trimis ambasadei de la Sofia cu câteva luni înainte de o întâlnire între aceasta şi omologul său bulgar, diplomaţilor americani li se cere să obţină informaţii precum numere de cont bancar, numere de telefoane, faxuri, adrese de e-mail şi alte „informaţii biografice relevante”.

Potrivit site-ului citat, prioritatea directivei americane vizând Bulgaria o constituie informaţiile despre statul de drept, nivelul corupţiei şi al crimei organizate la cel mai înalt nivel în stat.

Documentul conţine un capitol separat despre relaţiile Bulgariei cu Rusia.

Astfel, Statele Unite le-au cerut diplomaţilor americani să obţină date despre „oficialii de rang înalt, oficialii din serviciile de informaţii şi vulnerabilităţile la nivel de minister faţă de influenţa Rusiei”, precum şi date despre „eforturile de a coopera sau de a se opune Rusiei în sprijinul sau contra politicilor Statelor Unite”.

Directiva a solicitat de asemenea informaţii despre încercările Rusiei de a exploata relaţiile istorice şi cele din prezent pentru a influenţa evoluţiile interne şi a promova interesele Rusiei în Bulgaria şi în întreaga regiune.

În capitolul referitor la Uniunea Europeană, diplomaţilor americani li se cere să obţină „dovezi despre managementul defectuos al fondurilor UE”, „detalii despre alianţe formale şi informale între Bulgaria şi alte state membre UE”, precum şi „planuri şi eforturi de a coopera cu vecinii regionali, state membre ale blocului comunitar şi actori non-statali cu scopul de a influenţa politicile UE”.

De asemenea, directiva solicită informaţii despre „planurile, eforturile şi abilitatea de a menţine cheltuieli de apărare” pentru „obiectivele stabilite de Organizaţia Atlanticului de Nord (NATO)”.