- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (08.08.2018, 09:29)
- Ema Stoica , Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liniştea din Parlament. Cine sunt aleşii care au vorbit doar la depunerea jurământului. Printre aceştia se află şi un ministru al Cabinetului Dăncilă
După un an şi jumătate de mandat, opt parlamentari au luat cuvântul doar o singură dată, la depunerea jurământului, iar alţi 130 au vorbit de mai puţin de 10 ori. La polul opus avem aleşi care au avut peste 500 de luări de cuvânt.
Urmărește
1816 afișări
Liniştea din Parlament. Cine sunt aleşii care au vorbit doar la depunerea jurământului. Printre aceştia se află şi un ministru al Cabinetului Dăncilă
Din 329 de deputaţi, opt au luat cuvântul în plenul Camerei, o singură dată, la depunerea jurământului, în decembrie 2016. Printre aceştia se numără actualul ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, deputatul Furic Iarco, din partea minorităţilor naţionale, membru al Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi Nicolae Bănicioiu, care a demisionat, în mai, din PSD şi a trecut în partidul lui Victor Ponta, Pro România.
Alţi 98 de membrii ai Camerei Deputaţilor au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori în mandatul de un an şi jumătate. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a vorbit doar de două ori în acest mandat de parlamentar. În mai 2017, Sorin Cîmpeanu a demisionat din ALDE, rămânând deputat neafliat, iar în primavara acestui an s-a alăturat formaţiunii Pro România, partidul lui Victor Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Şi deputatul ALDE, Adrian Mocanu, a ales să vorbească puţin în cele trei sesiuni parlamentare, mai precis, doar de şase ori au avut ocazia colegii să-l asculte. La fel ca Sorin Cîmpeanu, şi Adrian Mocanu, deputat de Buzău, a schimbat taberele după ce a intrat în Parlament. Dacă la început a făcut parte din PMP, partidul fostului preşedinte, Traian Băsescu, după ce a votat modificările aduse Codului Penal, acesta a fost explus din partid şi s-a înscris în Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.
Nici pe social-democratul Florin Manole, colegii nu au avut şansa să-l asculte vorbind în Parlament. Fost activist, actual politician care militează pentru drepturile omului, Florin Manole, a luat cuvântul de cinci ori, într-un an şi jumătate. El se află la primul mandat de parlamentar.
La polul opus sunt 14 deputaţi, care au avut peste 100 de luări de cuvânt. Primul în top este fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, pe care parlamentarii l-au putut auzi vorbind de 1.141 de ori în 66 de şedinţe. Diferenţa mare dintre el şi ceilalţi aleşi este faptul că deţine funcţia de preşedinte în mai multe comisii parlamentare, precum Comisia juridică sau Comisia specială pentru modificarea Legilor Justiţiei.
Alţi deputaţi cu activitate remarcabilă, din punctul de vedere al luărilor de cuvânt sunt Florin Roman, cu 202 în 89 de şedinţe (PNL), Corneliu Bichineţ, cu 176 în 94 de şedinţe(PMP) şi Márton Árpád cu 153 în 86 de şedinţe (UDMR).
Nici senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea jurământului până acum. Un număr de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori, în plenul Camerei superioare a Parlamentului , cei mai mulţi aleşi fiind de la PSD. Exact 19 social-democraţi nu s-au afirmat în actuala legislatură, printre aceştia fiind şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care are doar trei luări de cuvânt în plen. Nici vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, persoana desemnată să îi preia atribuţiile premierului Viorica Dăncilă în perioada 6-13 august, când aceasta este în concediu, nu s-a afirmat. El a vorbit doar de şase ori în plen, din 2016 şi până în prezent.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a vorbit în faţa colegilor din Senat de cinci ori în acest an şi jumătate, de când a depus jurământul.
De asemenea, au existat şi 30 de senatori care au luat cuvântul în plenul Senatului de peste 100 de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Goţiu luând cuvântul în plen de 482 de ori. Pe locul doi se află senatorul PSD, Şerban Nicolae, cu 377 de luări de cuvânt, urmat de senatoarea USR Florina Presadă, care a vorbit în faţa colegilor de 365 de ori.
Şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, s-a afirmat în faţa colegilor, senatorul PMP luând cuvântul de 227 de ori. Acesta a condus Partidul Mişcarea Populară până pe 16 iunie 2018, când în locul lui a fost ales în funcţia de lider al partidului Eugen Tomac, Băsescu rămânând „preşedinte de onoare”. Grupul PMP din Senat a fost însă desfiinţat în luna iunie, după ce mai mulţi senatori au migrat la PSD şi ALDE. Regulamentul Senatului prevede că un grup parlamentar poate exista dacă are minimum şapte senatori, aleşi pe listele aceluiaşi partid.
Citește pe alephnews.ro: Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale