- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (10.01.2018, 11:50)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre, emis la cererea DNA/ Poliţia Constanţa demarează procedurile pentru urmărirea internaţională
Instanţa supremă a admis, miercuri, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre cu un mandat de arestare în lipsă, având în vedere că fostul primar a plecat în Madagascar.
Urmărește
1988 afișări
Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre, decis astăzi la cererea DNA: Riscul de sustragere, apreciat în raport cu anturajul lui Mazăre, format din persoane publice importante
DNA susţine că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se astfel înlocuirea cu arestarea preventivă.
"Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării (faptul că investigaţiile efectuate de către organele de poliţie au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanţă sub acest aspect, al intenţiei sustragerii acestuia de la răspundere penală)", se arată în cererea înaintată de DNA instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"În acest context, considerăm că există în prezent suficiente date din care rezultă că inculpatul s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată şi totodată că există un risc real şi serios ca inculpatul să se sustragă de la răspundere penală datorită faptului că investigaţiile organelor de poliţie au relevat că a părăsit ţara. Acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică şi anturajul inculpatului, alcătuit din numeroase persoane care au deţinut funcţii publice importante şi care au fost sau sunt acuzaţi (ori condamnaţi) pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie", mai explică parchetul.
Procurorii spun că având în vedere faptul că lui Mazăre i se aduc mai multe acuzaţii, "este neechivoc interesul public ca inculpatul să fie privat de libertate prin arestare preventivă, în scopul înlăturării stării de pericol pentru ordinea de drept".
Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre îşi motivează plecarea prin faptul că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.
„Modalitatea în care statul român, prin intermediul structurilor de forţă şi justiţie mă cercetează abuziv, nu ţine cont de legiile în vigoare, încalcă cu bună ştiinţă deciziile Curţii Constituţionale, dovedeşte că sunt în continuare o ţintă politică, a statului paralel, care trebuie eliminată prin orice mijloace”, scrie fostul primar.
În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 2015, sub control judiciar, pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Alături de el sunt judecate şi alte persoane.
Potrivit unui comunicat DNA din 2015, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului, explicau procurorii.
Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.
Poliţia Constanţa demarează procedurile pentru urmărirea internaţională a lui Radu Mazăre
Poliţiştii constănţeni au primit, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele lui Radu Mazăre şi au demarat procedurile ce vor conduce la emiterea mandatului european de arestare pe numele fostului edil.
Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Constanţa au anunţat că, miercuri, în jurul orei 16.00, la nivelul IPJ Constanţa a fost primită sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă, în lipsă, pe numele inculpatului Radu Ştefan Mazăre.
„Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost dispuse acele măsuri pentru punerea în executare a respectivul mandat”, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, măsurile dispuse implică verificări la locaţiile unde domiciliază fostul primar al municipiului Constanţa, după care se vor face demersurile pentru cererea de urmărire la nivel naţional.
„Apoi se vor face demersuri la instanţa de judecată competentă pentru emiterea cererii de urmărire internaţională şi a mandatului european de arestare”, au mai spus reprezentanţii IPJ Constanţa.
Instanţa supremă a emis, miercuri, un mandat de arestare preventivă în lipsă în cazul lui Radu Mazăre, după ce fost edilul a fugit în Madagascar.
"Atitudinea echivalează cu o sfidare a instanţei şi o sfidare a justiţiei din România. Suntem martorii unui adevărat curent în rândul anumitor persoane care au anumite posibilităţi materiale care le permit să sfideze instanţa. Inculpatul are calitatea de suspect sau inculpat în opt dosare penale. DNA Constanţa îl are ca suspect în patru dosare penale. Îmi aduc perfect aminte în martie 2016 că a spus că este în imposibilittaea asigurării existenţei depunând un contract de munca în Egipt. La momentul respectiv am susţinut că demersul e neserios. Iata că acum a cerut azil politic. În mod evident, acesta se sustrage cercetării judecătoreşti", a spus procurorul de şedinţă în sala de judecată.
"Gestul inculpatului este ca urmare a unor demersuri judiciare pe care el evident că le consideră injuste din 2017", a replicat avocatul.
Apărătorul a precizat că Radu Mazăre nu se sustrage de la judecată, prezenţa lui nefiind obligatorie.
"Legea prevede ca inculpatul să fie reprezentat de avocat. Prezenţa lui nu este obligatorie", a mai spus avocatul. "Până este obligatorie!", a replicat judecătorul.
În cererea înaintată instanţei, DNA susţine că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se, astfel, înlocuirea cu arestarea preventivă.
Radu Mazăre a părăsit România în prima zi de Crăciun, el plecând cu o cursă aeriană care a avut destinaţia Paris. El s-a îmbarcat pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, aflat sub control judiciar, nu s-a prezentat, în 30 decembrie, pentru a semna în graficul de prezenţă. Fostul edil a transmis Poliţiei că a plecat în Madagascar, unde cere azil politic.
Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre îşi motivează plecarea prin faptul că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36