Acțiunile marilor grupuri de lux precum LVMH, Richemont, Kering și Hermes au înregistrat scăderi miercuri, după intrarea în vigoare a noilor tarife. Situația rămâne incertă, chiar și după ce președintele Donald Trump a anunțat ulterior o pauză de 90 de zile și reducerea tarifelor universale la 10%.
„Slăbiciunea piețelor bursiere globale și incertitudinea economică mai largă vor afecta încrederea consumatorilor și vedem acest lucru amânând și mai mult o redresare a cererii pentru produsele de lux”, a declarat Adam Cochrane, analist la Deutsche Bank.
Conform JPMorgan, șansele unei recesiuni în SUA și la nivel global au crescut la 60% după anunțul lui Trump privind „Ziua Eliberării” tarifelor, CEO-ul Jamie Dimon afirmând că turbulențele pieței au făcut o recesiune „probabilă”.
Companiile europene de lux generează între 15% și 30% din vânzări din America, potrivit estimărilor Bernstein. Cu toate acestea, piața americană a devenit un factor important de creștere în ultimele trimestre, pe măsură ce companiile și-au reorientat atenția din cauza scăderii vânzărilor în China.
Rezultatele pozitive din trimestrul patru ale grupurilor de modă de lux indicaseră o redresare a sectorului, care a suferit de pe urma încetinirii post-Covid și a cheltuielilor reduse ale consumatorilor. Deutsche Bank a redus cu 3 puncte procentuale, la 2%, estimările de creștere a sectorului de lux pentru 2025.
Printre brandurile cel mai bine poziționate pentru a face față acestor provocări se numără Hermes și Burberry, în timp ce companii precum Richemont și Moncler ar putea fi mai puternic afectate, conform analiștilor.