B: În prima fază a pandemiei aproape toţi cetăţenii zonelor afectate aveau o singură agendă, să scape de boală. Noi ne îndreptăm spre o diversificare a agendelor şi spre o reîntoarcere la vechea epocă dar cu nişte date noi. Nouă ne era foarte clar că vrem să avem anumite drepturi. Ce e anormal să vrei să fii sanatos? În acest moment s-a ajuns ca aceste teme să fie puse în discuţie. Mi se pare un moment periculos. Dorinţa de a fi sanatos e un lucru absolut normal. Nu e nicio glorie să te infectezi cu Covid. Oamenii braveaza pe această cale.
B: Teama de boală este un pic mai veche. Eu tratez cu multă atenţie boala. Ideea de „traieşte clipa” e destul de bine înfiptă în ADN-ul meu. Eu nu cred că noi ne-am schimbat. Nu o sa fim o societate feerica şi fericită. Vom trăi exact cum am trăit până acum cu nişte condiţionări suplimentare.
T: Cât de mult ne întoarcem la stat?
B: Statul este un soi de mare caştigător al acestui moment, deoarece s-a facut apel din nou la el. Setul de instituţii publice e cel care a ajutat cetăţeanul să treacă prin pandemie. Statul trebuie să fie puternic. În primă faza a pandemiei UE s-a mişcat greu spre prost. Daca e să facem o analiza a impactului, criza biologică a fost depaşită de stat iar criza economica poate fi depăşită prin UE. Noi suntem într-o situaţie absulut spectaculoasă. SUA a lansat un razboi rece Chinei. Noua ni s-a schimbat viaţa fiindca ne-a apărut în faţă o evidenţa. Nu suntem atât de tari precum am crezut. Lucrul asta trebuie să ne preocupe.
Despre discursul presedintelui
B: Eram curios să văd cum îl compune. A mulţumit cetăţenilor care au trecut prin izolare. Nu cred că era necesar să intre din nou cu liderii politici. A facut doar trimiteri destul de transparente. Un discurs clasic. Nimic ieşit din comun. Timp de 30 de ani statul roman a fost lovit. Încrederea cetăţeanului în stat s-a dus în cap. Lumea a tratat cu o foarte multă uşurinţă această problemă.
B: Cetăţeanul nu are încredere în instituţiile care ar fi trebuit să îl protejeze. La începutul crizei au aparut două sondaje. În Italia 94% din cetăţeni aveau încredere în sistemul sanitar şi 78% în clasa politică. În România 70% din cetăţeni aveau încredere în sistemul sanitar şi sub 50% încredere în guvern. Statul român trebuie să facă ceva să caştige încrederea cetăţeanului.
Despre cartea „Călătorii din izolare”
B: Am scris-o între ziua păcălelii şi ziua muncii. În fiecare zi am scris o poveste culinare.