Măştile ar putea fi utilizate şi în timpul exerciţiilor intense – STUDII

Publicat: 08 03. 2021, 08:47
Actualizat: 08 03. 2021, 12:11

Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cardiologie Monzino (CCM) din Milano şi Universitatea din Milano au testat ritmul de respiraţie, ritmul cardiac, tensiunea arterială şi nivelurile de oxigen a şase femei şi bărbaţi pe biciclete de exerciţii, cu şi fără mască, potrivit The Guardian.

„Această reducere este modestă şi, în mod esenţial, nu sugerează un risc pentru persoanele sănătoase care fac exerciţii cu o mască pe faţă, chiar şi atunci când lucrează la capacitatea maximă”, a spus dr. Massimo Mapelli, cardiolog la CCM. „În timp ce aşteptăm ca mai mulţi oameni să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, această constatare ar putea avea implicaţii practice în viaţa de zi cu zi, de exemplu, ar putea face mai sigură folosirea sălilor de sport interioare”.

Trebuie făcute mai multe cercetări pentru a vedea dacă acelaşi lucru ar fi valabil şi pentru persoanele cu afecţiuni cardiace sau pulmonare, spun oamenii de ştiinţă.

Voluntarii, compuşi din persoane sănătoase, cu o vârstă medie de 40 de ani, au făcut trei serii de exerciţii. Una, fără mască pe faţă, alta cu mască chirurgicală de unică folosinţă şi ultima cu mască FFP2. Masca FFP2 mai groasă a dus la o reducere de 10% a absorbţiei maxime a oxigenului, iar masca chirurgicală a avut un impact marginal mai mic, spun cercetătorii.

Cercetătorii investighează dacă purtarea unei măşti pe faţă afectează capacitatea oamenilor de a desfăşura activităţi zilnice, cum ar fi treburile casnice sau urcarea scărilor, examinând oameni sănătoşi, precum şi cei cu afecţiuni cardiace şi pulmonare.

Prof. Sam Bayat, fiziolog de la spitalul Universităţii Grenoble, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Deşi aceste rezultate sunt preliminare şi trebuie confirmate cu grupuri mai mari de oameni, ele par să sugereze că măştile pot fi purtate şi în condiţii de siguranţă pentru sporturi de interior şi activităţi de fitness, cu un impact tolerabil asupra performanţei”.

Un purtător de cuvânt al UK Active, care reprezintă săli de sport şi centre de agrement, a declarat că studiul a fost „limitat” şi că este nevoie de cercetări mult mai ample înainte de a se lua o decizie. Între timp, „oamenii ar trebui să urmeze în continuare orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care recomandă ca masca să nu fie purtată în timpul exerciţiului”, a spus purtătorul de cuvânt.