- Home
- Stirile zilei
- (09.02.2018, 14:01)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video MEDIAFAX LIVE | Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui CE: Europenii, îngriijoraţi în privinţa ameninţărilor de securitate/ Ce spune despre rolul României în mecanismul de securitate UE
Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui Comisiei Europene a vorbit la MEDIAFAX LIVE cu redactorul şef al Mediafax, Indira Crasnea, despre cum se vindecă fricile europenilor în materie de securitate, PESCO în identitatea Uniunii Europene şi despre viitoarea Armată comună europeană.
Urmărește
2519 afișări
Motoc: Europenii, îngriijoraţi în privinţa ameninţărilor de securitate
Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui Comisiei Europene, a precizat, vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că europenii sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte ameninţările de securitate, atât cele neconvenţionale, cât şi cele convenţionale.
„Din ansamblul preocupărilor, al temerilor cetăţenilor europeni, se desprinde o tendinţă foarte clară în ce priveşte ameninţarea de securitate. De câţiva ani buni toate sondajele de opinie realizate la nivelul întregii Uniuni arată că pe primele locuri se situează îngrijorări legate de ameninţările de securitate”, a spus Motoc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a adus în discuţie atacurile cibernetice din ultimii ani, menţionând că nicio parte a UE, nicio ţară din UE şi niciun sector de activitate, public sau privat, nu au fost scutite de atacuri cibernetice, pagubele produse fiind însemnate.
Motoc a vorbit, în al doilea rând, despre atacurile teroriste, subliniind însă că UE traversează acum o perioadă de acalmie.
„A trecut ceva timp de la ultimul atac terorist de magnitutidine, dar asta nu înseamnă că suntem la adăpost de ele; nu putem uita că nu trecea practic trimestru fără un asemenea act sângeros”, a subliniat Motoc.
El a vorbit şi despre ameninţările convenţionale, precizând că orice cetăţean percepe nemijlocit un arc de instabilitate conturat în jurul UE – la Est, odată cu modificarea prin forţă a frontierelor în urma anexării ilegale a Crimeeii şi unde există o revenire a ameninţării militare convenţionale în preajma Europei, iar la Sud - instabilitate cronică cu potenţial conflictual ridicat.
Întrebat cine va avea de câştigat într-un război al viitorului - cei care ştiu să ducă războaiele convenţionale sau cei care sunt mai pricepuţi în arta neconvenţională a războiului, Motoc a spus că, din punct de vedere strict juridic şi formal, este aproape imposibil de conceput în contemporaneitate o declaraţie propriu-zisă de război, respectiv constatarea formală a unei stări de război.
„Nu înseamnă că nu vor exista o serie de forme de conflictualitate, o serie de ameninţări ajunse la un prag la care îşi poţi pune întrebarea dacă sunt sau nu acte de război”, a precizat Motoc.
"Cât de masiv şi de destabilizant trebuie să fie un atac cibernetic al cărui caracter deliberat îl poţi demonstra, îl poţi atribui, pentru a putea fi considerat un act de agresiune sau un act de război care să justifice o reacţie pe măsură?", s-a întrebat, retoric, Motoc.
Motoc, despre rolul României în mecanismul de securitate UE: Se aşteaptă o contribuţie de substanţă
Ambasadorul Mihnea Motoc, consilier al preşedintelui Comisiei Europene, a precizat, vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că aşteptarea de la România, în cadrul mecanismului de securitate al UE, vizează o contribuţie de substanţă, semnificativă şi pozitivă.
Întrebat cum se vede la Bruxelles rolul şi locul României în mecanismul de securitate al UE, Motoc a răspuns: „România devine în curând al şaselea stat ca pondere în UE. Evident, aşteptarea de la România nu poate fi decât aceea a unei contribuţii de substanţă, semnificativă şi pozitivă”.
„Istoria implicării noastre, atât în definirea politicii externe şi de securitate europeană, cât şi a dezvoltărilor de politică de apărare şi de securitate europeană, au fost constructive permanent, nu numai la nivel de poziţie politică, ci au fost dublate şi de angajament concret în mai tot ce s-a putut consemna până acum în materie de misiuni. Am fost prezenţi în toate arătând solidaritate şi înţelegere efectivă a mizei europene”, a spus Motoc.
El a subliniat faptul că România nu a avut o viziune regionalizată, parohială, asupra ameninţărilor care ar fi de interes mai apropiat pentru sine, ci a avut o viziune generoasă şi altruistă în această speţă.
„Acum cred că putem să ridicăm acest profil bun pe care România îl are în materie de apărare şi securitate europeană prin prezentarea unor proiect concrete, prin antrenarea noastră la proiecte de cooperare în planul apărării, în dezvoltarea de capabilităţi militare care să denote că putem participa avantajos la această dezvoltare de mare perspectivă pentru UE şi în general pentru istoria integrării europene. Deci - aşteptări mari cărora, aşa cum am făcut-o până acum, le vom răspunde pe măsură. Am toată convingerea în această direcţie”, a precizat Motoc.
Citeşte şi: INTERVIU | Cosmin Rotărescu, tatăl unui copil cu autism: Când singura şansă nu este dacât să fii puternic, atunci te descoperi. Mi-am dat seama că trebuie să fiu curajos pentru ca copilul meu să aibă o şansă - VIDEO
Citeşte şi: INTERVIU VIDEO Carmen Tănase: "A existat un monstru în viaţa mea”. Despre #metoo: "E multă ipocrizie"
Citeşte şi: INTERVIU VIDEO | Comandorul Cătălin Micloş, şeful escadrilei F16 din România: Atingerea unui număr de 36 de aeronave F16 este esenţială
Citeşte şi: Interviu EXCLUSIV | Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General al Armatei: După intrarea în NATO, analiza strategică a Apărării lipseşte. Trebuie să clarificăm lângă cine luptăm "umăr la umăr" - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Elena Udrea despre plecarea la Atena: Aşa şi ce dacă am părăsit ţara? Ce vă agită atât de tare?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe