- Home
- Stirile zilei
- (26.03.2023, 17:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicina regenerativă. Oamenii de ştiinţă din China cercetează modul în care cerbii îşi regenerează coarnele
Cerbii îşi regenerează coarnele în fiecare an, iar cercetătorii chinezi spun că înţelegerea modului în care se întâmplă asta este importantă, deoarece, în viitor, oasele umane ar putea fi „reparate” astfel.
Urmărește
1503 afișări
FOTO WillCoForestPreserve/ Twitter
Cercetătorii chinezi consideră că au identificat o diferenţă crucială în ceea ce priveşte celulele de regenerare ale mamiferelor şi ale vertebratelor inferioare, se arată în studiul recent publicat în revista Science.
De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au efectuat numeroase studii asupra coarnelor de cerb, sperând să descopere mecanismul din spatele regenerării acestora şi să aplice rezultatele în medicina regenerativă. Multă vreme, aceştia au crezut că procesul ar fi acelaşi ca la vertebratele inferioare. Dar, după 25 de ani de cercetare, cercetătorii din China ştiu cu siguranţă că mecanismul de regenerare a oaselor la mamifere este diferit.
Cerbii sunt singurele mamifere capabile să-şi regenereze complet coarnele, care pot creşte la o rată fenomenală de 2,75 cm pe zi. Însă multe vertebrate inferioare au păstrat această capacitate - axolotl (salamandră pedomorfă) îşi regenerează membre complexe, cum ar fi picioarele, de mai multe ori de-a lungul vieţii lor (dar celulele regenerative nu sunt la fel de puternice ca cele ale cerbilor). Însă, în general, mamiferele şi-au pierdut în mare parte această capacitate, explică Li Chunyi, coautor al studiului. Li, profesor la Universitatea Changchun Sci-Tech, a declarat că regenerarea necesită timp, ceea ce o face un dezavantaj atât pentru prădători, cât şi pentru erbivore, şi că acest element a dispărut treptat prin evoluţia speciilor.
Celulele PMC
Li şi colegii săi au analizat peste 74.000 de celule care acoperă etapele critice ale regenerării coarnelor şi au construit o „hartă” unicelulară a regenerării coarnelor. Aceştia au descoperit că un grup de celule - numite PMC - despre care se crede că sunt cruciale pentru regenerarea membrelor la broaşte şi salamandre - se regăsesc în coarnele de cerb, precum şi în vârfurile degetelor şoarecilor. Cu toate acestea, specialiştii au descoperit că PMC-urile din ţesuturile care regenerează coarnele în cazul cerbilor au fost formate printr-un proces foarte diferit de cel prezent în cazul vertebratelor inferioare, se mai precizează lucrarea ştiinţifică.
PMC-urile au fost prezente în permanenţă doar în ţesuturile care regenerează coarnele de cerb, au precizat cercetătorii de la Universitatea Politehnică de Nord-Vest, Universitatea Changchun Sci-Tech, Universitatea de medicină militară şi Universitatea Agricolă Jilin. Cercetătorii au observat, de asemenea, un subtip PMC, numit PMC4, la cinci zile după creşterea coarnelor şi spun că aceste celule prezentau o expresie ridicată a mai multor gene care susţin regenerarea şi sunt asociate cu dezvoltarea cartilajului şi a membrelor.
Specialiştii spun că vor continua cercetările şi speră, ca într-o zi, să găsească soluţii pentru regenerarea ţesuturilor biologice în cazul oamenilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale