Medicina regenerativă. Oamenii de ştiinţă din China cercetează modul în care cerbii îşi regenerează coarnele

Cerbii îşi regenerează coarnele în fiecare an, iar cercetătorii chinezi spun că înţelegerea modului în care se întâmplă asta este importantă, deoarece, în viitor, oasele umane ar putea fi „reparate” astfel.

Urmărește
1501 afișări
Imaginea articolului Medicina regenerativă. Oamenii de ştiinţă din China cercetează modul în care cerbii îşi regenerează coarnele

FOTO WillCoForestPreserve/ Twitter

Cercetătorii chinezi consideră că au identificat o diferenţă crucială în ceea ce priveşte celulele de regenerare ale mamiferelor şi ale vertebratelor inferioare, se arată în studiul recent publicat în revista Science
 
De-a lungul anilor, oamenii de ştiinţă au efectuat numeroase studii asupra coarnelor de cerb, sperând să descopere mecanismul din spatele regenerării acestora şi să aplice rezultatele în medicina regenerativă. Multă vreme, aceştia au crezut că procesul ar fi acelaşi ca la vertebratele inferioare. Dar, după 25 de ani de cercetare, cercetătorii din China ştiu cu siguranţă că mecanismul de regenerare a oaselor la mamifere este diferit.
 
Cerbii sunt singurele mamifere capabile să-şi regenereze complet coarnele, care pot creşte la o rată fenomenală de 2,75 cm pe zi. Însă multe vertebrate inferioare au păstrat această capacitate - axolotl (salamandră pedomorfă) îşi regenerează membre complexe, cum ar fi picioarele, de mai multe ori de-a lungul vieţii lor (dar celulele regenerative nu sunt la fel de puternice ca cele ale cerbilor).  Însă, în general, mamiferele şi-au pierdut în mare parte această capacitate, explică Li Chunyi, coautor al studiului. Li, profesor la Universitatea Changchun Sci-Tech, a declarat că regenerarea necesită timp, ceea ce o face un dezavantaj atât pentru prădători, cât şi pentru erbivore, şi că acest element a dispărut treptat prin evoluţia speciilor. 
 

Celulele PMC

 
Li şi colegii săi au analizat peste 74.000 de celule care acoperă etapele critice ale regenerării coarnelor şi au construit o „hartă” unicelulară a regenerării coarnelor. Aceştia au descoperit că un grup de celule - numite PMC - despre care se crede că sunt cruciale pentru regenerarea membrelor la broaşte şi salamandre - se regăsesc în coarnele de cerb, precum şi în vârfurile degetelor şoarecilor. Cu toate acestea, specialiştii au descoperit că PMC-urile din ţesuturile care regenerează coarnele în cazul cerbilor au fost formate printr-un proces foarte diferit de cel prezent în cazul vertebratelor inferioare, se mai precizează lucrarea ştiinţifică.
 
PMC-urile au fost prezente în permanenţă doar în ţesuturile care regenerează coarnele de cerb, au precizat cercetătorii de la Universitatea Politehnică de Nord-Vest, Universitatea Changchun Sci-Tech, Universitatea de medicină militară şi Universitatea Agricolă Jilin. Cercetătorii au observat, de asemenea, un subtip PMC, numit PMC4, la cinci zile după creşterea coarnelor şi spun că aceste celule prezentau o expresie ridicată a mai multor gene care susţin regenerarea şi sunt asociate cu dezvoltarea cartilajului şi a membrelor.
 
Specialiştii spun că vor continua cercetările şi speră, ca într-o zi, să găsească soluţii pentru regenerarea ţesuturilor biologice în cazul oamenilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici