- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (06.01.2019, 22:36)
- Departamentul Politic
Meleşcanu, despre disputa cine să participe la Consiliul European: Poate să meargă şi preşedintele şi premierul
Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a afirmat, duminică, că la Consiliului European poate merge atât preşedintele, cât şi premierul, precizând că participarea lui Klaus Iohannis ar fi atipică, deoarece există doar doi sau trei şefi de stat, la nivelul UE, care vin la reuniuni.
Urmărește
452 afișări
Meleşcanu, despre disputa cine să participe la Consiliul European: Poate să meargă şi preşedintele şi premierul
Întrebat, duminică seară la Digi 24, cine ar trebui să reprezinte România la Consiliul European, Teodor Meleşcanu a spus: „Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curţii Constituţionale, de pe vreme preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge preşedintele României. În cazul în care sunt probleme de tip economic şi financiar poate să meargă prim-ministrul. În ambele cazuri însă este nevoie să existe un mandat din partea Parlamentului, atunci când se termină cu propuneri sau cu poziţii noi din politica externă a României”.
Chestionat dacă participă preşedintele la aceste reuniuni, ministul de Externe a replicat: „Da, sigur. Este o decizie a CCR. Este o situaţie atipică, pentru că la ora actuală, la nivelul UE, există doi sau trei şefi de state care vin la Consiliul European. Restul toţi care participă sunt prim-miniştri. Decizia Curţii trebuie respectată, dar va trebui să vedem cum evoluează lucrurile. Instituţia care cu adevărat angajează România în materie de politică externă este Parlamentul României, unde prin prezentarea programului de guvernare se adoptă în mod legitim propunerile şi direcţiile de acţiune ale României în relaţiile cu UE”.
Acesta a precizat, referitor la relaţia tensionată între Preşedinţie şi Guvern, în contextul Preşedinţiei Consiliului UE, că priorităţile României au fost adoptate de Parlament, iar toate instituţiile trebuie să respecte deciziile Legislativului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Putin va cere ca Ucraina să nu adere la NATO în discuţiile cu Trump
-
Un nou tip de fraudă în România: „Votează pe Adeline”. DNSC: Atacatorii din mediul online folosesc un nou scenariu de inginerie socială pentru a compromite conturile utilizatorilor români
-
Ministerul Energiei se opune preluării E.ON România de către MVM: „legături cu Rusia”
„La ultimele negocieri, consultări politice care au avut loc anul trecut, preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a făcut o propunere privind acceptarea unui moratorium pe perioada Preşedinţiei, în care disputele din politica internă să nu devină subiecte ale prezenţei României în calitatea de preşedinte al Consiliului UE. Deci din acest punct de vedere există foarte clar o legitimitate pentru tot ceea ce înseamnă priorităţi ale României în timpul Preşedinţiei, care au fost şi adoptate de fapt de Parlamentul României. Toate instituţiile statului trebuie să respecte deciziile Parlamentului României. Acesta este un lucru care ţine foarte clar de separaţia puterilor în stat. Tot ceea ce se întâmplă în continuare depinde de modul în care funcţionează toată maşinăria. Bineînţeles că poate să meargă şi preşedintele, poate să meargă şi prim-ministrul, dar până la urmă mandatele care se fac sunt elaborate de MAE”, a explicat Meleşcanu.
Întrebat dacă şi şeful statului trebuie să aibă mandat de la Parlament, ministrul de Externe a spus: „Dacă există schimbări, desigur el trebuie să aibă legitimitatea oferită de Parlament”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală cu presa, la sfârşitul anului trecut, că, în opinia sa, nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul, respectiv că va colabora cu Executivul doar pentru chestiuni europene. Şeful satatului a precizat că nu o va lăsa pe premierul Viorica Dăncilă să participe la reuniunile Consiliului European.
Ulterior, Viorica Dăncilă a declarat că ar fi normal, ca pe perioada în care România deţine Preşedinţia Consiliului UE, premierul să fie persoana care reprezintă ţara la şedinţele Consiliului European pentru a putea negocia mai bine pentru ţară.
Întrebată dacă şeful statului ar încerca preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, Viorica Dăncilă a spus că ar fi un lucru nefiresc pentru că preşedinţia este deţinută de premier şi Guvern. Mai mult, aceasta a spus că ar fi benefic ca măcar în această perioadă şeful Executivului să participe la şedinţele Consiliului European.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a vorbit cu Trump și Biden. Premierul israelian urmează să se întâlnească la Washington cu viitorul președinte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk dă acționarilor X o pagubă de 150 de milioane de dolari. De ce îl acuză Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă din SUA
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cel mai nou cuplu din showbiz! Cu cine s-a combinat Dani Boy, după despărțirea de ispita Mădălina Maricuț
CANCAN.RO
Neti Sandu dezvăluie zodia care își va schimba locul de muncă în 2025: „Jupiter se va muta în casa banilor”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe