De asemenea, gigantul tehnologic american va percepe 17 dolari pentru Facebook şi Instagram împreună pentru utilizarea pe desktop, au declarat două persoane care au cunoştinţă directă despre aceste planuri, care vor fi probabil implementate în următoarele săptămâni, relatează FT
Măsura vine după discuţii cu autorităţile de reglementare din blocul comunitar, care au încercat să limiteze modul în care marile companii de tehnologie profită de pe urma datelor pe care le obţin gratuit de la utilizatorii lor, ceea ce ar fi un atac direct la modul în care grupuri precum Meta şi Google îşi generează profiturile.
Modificările aduse de Meta ar putea avea loc în următoarele săptămâni, au declarat persoanele care au cunoştinţă de planurile. Compania cu sediul în Silicon Valley are termen până la sfârşitul lunii noiembrie pentru a se conforma unei hotărâri a unui tribunal din Luxemburg din acest an, care a constatat că Facebook „nu poate justifica” utilizarea datelor personale pentru a direcţiona consumatorii cu reclame dacă nu obţine consimţământul acestora. În hotărârea sa, instanţa a afirmat că societăţile ar trebui să exploreze un model de abonament.
Între timp, Meta colaborează cu autorităţile europene de reglementare înainte de termenul limită pentru a se asigura că abordarea sa este acceptată.
Conform planurilor, care au fost discutate cu autorităţile de reglementare din Bruxelles şi Irlanda, Meta ar urma să ofere o versiune fără reclame a Instagram şi Facebook pentru cei dispuşi să plătească, sau o versiune gratuită pentru cei care îşi dau consimţământul pentru a fi vizaţi de reclame pe baza informaţiilor lor personale, au declarat aceste persoane.
Mai multe platforme de socializare, care ani de zile au pus la dispoziţie toate funcţiile lor gratuit, au început recent să perceapă taxe pentru extraopţiuni, în condiţiile în care afacerile lor tradiţionale de publicitate se află sub presiunea reglementărilor privind confidenţialitatea, iar comercianţii devin mai selectivi cu bugetele lor.
Aplicaţia video chineză TikTok a declarat marţi că a început să testeze un serviciu de abonament fără reclame. Deocamdată, proiectul pilot se desfăşoară doar pe o singură piaţă.
Snapchat şi X, fostul Twitter, vând, de asemenea, abonamente opţionale care oferă utilizatorilor plătitori caracteristici exclusive, cum ar fi profiluri verificate, teme personalizate pentru aplicaţii şi mai puţine reclame. Luna trecută, Elon Musk, proprietarul X, a declarat că ia în considerare introducerea unei „mici plăţi lunare” pentru toţi utilizatorii aplicaţiei, ca o modalitate de a „combate armatelor vaste de boţi” care pot posta liber pe platformă.