Mihai Burcea, Miliţia Spirituală: Plagiatul, Kovesi şi Democraţia. Noi considerăm că democraţia se validează prin instituţii puternice/ consolidate, nu prin conducători vremelnici

Dezvăluirile ONG-ului din care face parte Mihai Burcea au adus dovezi din 2012 privind plagiatul Kovesi. Argumentele acestuia au revenit în atenţia opiniei publice în condiţiile autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind circumstanţele aprobării acestuia.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului Mihai Burcea, Miliţia Spirituală: Plagiatul, Kovesi şi Democraţia. Noi considerăm că democraţia se validează prin instituţii puternice/ consolidate, nu prin conducători vremelnici

Mihai Burcea, Miliţia Spirituală: Plagiatul Kovesi şi Democraţia. Noi considerăm că democraţia se validează prin instituţii puternice/ consolidate, nu prin conducători vremelnici

Decizie majoră pentru propria ta conştiinţă. Dai sau nu în vileag justiţiarul care a făcut o injustiţie? ”Cu riscul de a ne atrage oprobriul susţinătorilor necondiţionaţi ai actualului procuror şef al DNA, noi considerăm că democraţia se validează prin instituţii puternice/consolidate, nu prin conducători vremelnici” - este singurul motiv invocat de Mihai Burcea, membrul platformelor ONG Miliţiei Spirituale şi Demos privind susţinerea în continuare a dovezilor privind plagiatul procurorului general DNA, Laura Codruţa Kovesi. Autodenunţul omului de afaceri şi politicianului Sebastian Ghiţă a readus problema în actualitate:

Tocmai pentru ca acest scandal să se încheie odată.

Reporter: De ce Miliţia Spirituală a adus dovezile în favoarea plagiatului?

Mihai Burcea: Dovezile privind plagiatul tezei de doctorat a doamnei Kövesi au fost prezentate de Miliţia Spirituală încă din mai 2012 într-o investigaţie realizată împreună cu GIP (Grupul de Investigaţii Politice). După autodenunţul domnului Ghiţă, în presă au apărut o serie de informaţii eronate privind asociaţia noastră (de pildă, “Adevărul” a publicat un articol din care reiese că dl. Isoc de la GRAUR este membru al asociaţiei noastre – vezi titlul articolului – or, acest lucru este neadevărat şi am simţit nevoia să ieşim cu un comunicat în care făceam o cronologie a cazurilor de plagiat “Kövesi” & “Ponta” (2012), precizând totodată: “În cazul în care organisme/ structuri independente specializate (Ministerul Educaţiei sau mediul universitar/ academic) din ţară şi străinătate vor decide că procurorul şef DNA nu a plagiat, ne vom cere scuze public şi vom scoate de pe site articolul publicat în mai 2012” (vezi contul de facebook al Miliţiei Spirituale). Cu acest prilej, am pus la dispoziţia publicului lucrarea de doctorat a doamnei Kövesi pentru ca fiecare om interesat de subiect să-şi poată forma o opinie. În cazul în care nimeni nu va sesiza structurile competente în vederea lămuririi acestui caz, o vom face noi, tocmai pentru ca acest scandal să se încheie odată.

Reporter: Dar loviţi într-un om cheie al Justiţiei astăzi.

Mihai Burcea: Ne dorim limpezirea situaţiei, nu întreţinerea nebuloasei. Cu riscul de a ne atrage oprobriul susţinătorilor necondiţionaţi ai actualului procuror şef al DNA, noi considerăm că democraţia se validează prin instituţii puternice/ consolidate, nu prin conducători vremelnici.

Dreptatea este a celor care şi-au scris tezele pe bune şi suferă din cauza fenomenului

Reporter: A fost de partea lui Sebi Ghiţă, a fost de partea dreptăţii?

Mihai Burcea: Nu avem nicio legătură cu acest individ total toxic pentru spaţiul public şi mediul politic autohton.

Reporter: Cum vezi dreptatea dincolo de comentarii, interpretări?

Mihai Burcea: Cred că trebuie creat mecanismul care să împiedice şi/ sau descopere plagiatele în timp scurt, eficient, funcţional. Cred că învăţământul trebuie, în fine, depolitizat. Cred că astfel de scandaluri sunt instrumentalizate politic. Când toate astea se vor fi realizat, cei care muncesc onest în cercetare, învăţământ în genere, îşi vor primi dreptatea. Pe acest subiect, dreptatea care trebuie căutată este a celor care şi-au scris tezele pe bune şi suferă din cauza fenomenului pe care îl ştim cu toţii. Sigur, un plagiat e un plagiat, el trebuie scos la lumină, mulţi au profitat de pe urma acestor doctorate etc. Dreptatea ţine prin urmare de transparenţă, în primul rând, şi apoi de caracterul decontabil al faptelor. Noi am vrut să fim doar o vitrină publică, nu procurori-inchizitori. Noi am asigurat transparenţa, deci prima jumătate de dreptate...

Reporter: Adevărul în lumea românească viciată?

Mihai Burcea: Ştiu că în lumea ştiinţelor juridice există o întreagă dezbatere privind adevărul factual şi adevărul juridic. Nu am să intru pe acest teren, întrucât nu-l stăpânesc. Bunăoară, eu sunt absolvent de Istorie şi pentru mine este mult mai important adevărul istoric decât cel juridic. Dacă ne gândim la marile procese care au avut loc în ultimii 5 ani cred că abia peste câteva câţiva ani vom avea o imagine de ansamblu asupra luptei anticorupţie demarată de DNA (by the way, la rândul meu sunt un susţinător ferm al campaniei anticorupţie).

Reporter: Care-s valorile tale?

Mihai Burcea: Libertatea de conştiinţă; Solidaritatea; Echitatea; Întărirea statului democratic şi a instituţiilor sale fundamentale.

Reporter: Compromisurile?

Mihai Burcea: Încerc pe cât posibil să fac compromisuri care să nu mă compromită. Îmi place să cred că am reuşit să rămân fidel acestui principiu. Nu mă consider un model şi încerc pe cât posibil să nu dau sfaturi moralizatoare.

Cine este Mihai Burcea?

Expert cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti (2005). Membru fondator al miscarii civice Miliţia spirituală (9 mai 2002). https://www.militiaspirituala.ro/nc/home.html

Este coautor al volumelor: Dicţionarul ofiţerilor şi angajaţilor civili ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor (1948‑1989). Aparatul central, vol. I şi II, Editura Polirom, Iaşi, 2009 şi 2011.

Membru al platformei Demos de idei progresist-avangardiste, care susţine mesajele protestelor din ianuarie 2012 şi septembrie – octombrie 2013: întărirea controlului civil asupra serviciilor speciale de informaţii, o economie incluzivă care să conducă la creşterea calităţii vieţii şi care nu sacrifică drepturile angajaţilor pentru profit, fiscalizarea cultelor religioase recunoscute de stat, stoparea despăduririlor abuzive, creşterea numărului de spitale, creşe şi grădiniţe publice (programul Demos, aici: http://platforma-demos.ro/index.php/program/).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici