- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (15.10.2022, 21:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă că CE este de acord cu optimizarea PNRR
Comisia Europeană este de acord cu optimizarea PNRR-ului, pentru ca investiţiile asumate de România să fie cât mai fidele nevoilor imediate ale cetăţenilor, arată un comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, după o vizită a ministrului Marcel Boloş a Bruxelles.
Urmărește
537 afișări
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă că CE este de acord cu optimizarea PNRR
O delegaţie a ministerului, condusă de ministrul Marcel Boloş, a efectuat în perioada 10-13 octombrie o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia au avut loc întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Scopul deplasării a fost consultarea experţilor Executivului European în vederea atingerii potenţialului maxim pentru oportunităţile de investiţii pe care România le are prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prezentarea propunerilor pe care ţara noastră le are pentru REPowerEU şi avansarea discuţiilor necesare pentru ca toate Programele aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 să fie aprobate în acest an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Obiectivele cu care delegaţia MIPE s-a deplasat la Bruxelles au fost maximizarea oportunităţilor de investiţii din PNRR, negocierea propunerilor pentru REPowerEU şi accelerarea procesului de aprobare a Programelor aferente Politicii de Coeziune 2021-2027. Comisia Europeană este de acord cu optimizarea PNRR-ului, pentru ca investiţiile asumate de România să fie cât mai fidele nevoilor imediate ale cetăţenilor, spune documentul.
Pe durata vizitei, au avut loc întrevederi cu Vice-Preşedintele Executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, Directorul general al Task Force Recovery, Celine Gauer, şi Directorul general adjunct al DG ECFIN, Declan Constello. De asemenea, delegaţia României a discutat cu Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, pe tema aprobării programelor finanţate din FSE+ pentru perioada 2021-2027.
„Sunt convins că oficialii Comisiei Europene ne vor sprijini să valorificăm la maxim potenţialul investiţiilor pe care le poate implementa România, care, pe termen lung, să însemne îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor noştri. Suntem angrenaţi într-un proces de colaborare permanent pentru ca fiecare cent din banii europeni de care dispunem să meargă ţintit către investiţiile de care avem acum nevoie. Printre cele mai importante aspecte ale discuţiilor s-au numărat pregătirea cererii de plată numărul doi aferentă PNRR, aprobarea în acest an a tuturor Programelor aferente 2021-2027 şi propunerile de investiţii în domeniul energiei, respectiv consolidării independenţei energetice pentru REPowerEU”, a explicat ministrul Marcel Boloş.
Delegaţia MIPE a avut o întrevedere şi cu europarlamentarii români de la Bruxelles, în care au discutat despre aspectele necesare pentru a asigura coordonarea eforturilor de relansare economică.
Discuţia cu Vice-Preşedintele Executiv al Comisiei, Margrethe Vestager s-a concentrat pe stadiul implementării PNRR, în care s-a prezentat o actualizare a provocărilor cu care se confruntă România pe fondul crizelor suprapuse, respectiv liberalizarea preţulurilr la energie, creşterea preţului carburanţilor, inflaţia ridicată şi criza generată de agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Prima cerere a primit aviz pozitiv şi se preconizează că până la sfârşitul acestei luni se vor finaliza toate procedurile pentru ca cele 2,5 miliarde de euro să fie virate. În acest moment, Guvernul pune la punct ultimele detalii necesare pentru ca ce-a de-a doua cerere de plată să fie depusă.
Ministrul Boloş a prezentat perspectivele de care România are nevoie pentru o dezvoltare economică sănătoasă, precum şi impactul pe care creşterea preţurilor o are asupra obiectivelor de infrastructură, în vedere identificării unor soluţii pentru ca investiţiile planificate să nu fie periclitate.
În cadrul întrevederii cu Celine Gauer, DG Task force Recovery şi Declan Costello, DGA ECFIN au fost discutate principalele provocări în îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor aferente celei de-a 2-a cereri de plată, restructurarea componentei de împrumut în contextul reducerii alocării maxime sub formă de grant şi propunerile României de investiţii pentru noul capitol REPowerEU. Ministrul român a mulţumit TF Recovery şi DG ECFIN pentru colaborare şi a prezentat principalele provocări în implementarea reformelor şi investiţiilor, fiind subliniate totodată efectele negative ale multiplelor crize care grevează implementarea şi nevoia de a identifica soluţii pentru acoperirea deficitului de finanţare datorat reducerii componente de grant cu 2,1 miliarde euro şi nevoii de ajustare a preţurilor având impact asupra unui număr semnificativ de jaloane şi ţinte.
În condiţiile în care rata inflaţiei este de peste 15% comparativ cu aproximativ 3% înainte de criză, ministrul Marcel Boloş a cerut sprijin în vederea identificării unor soluţii pentru ca persoanele ce provin din medii defavorizate să nu se confrunte cu dificultăţi şi mai mari în următorii ani.
Un alt aspect important al discuţiilor a fost posibilitatea actualizării PNRR, motivată de reducerea alocării maxime de grant, cât şi necesitatea introducerii capitolului REPowerEU. Delegaţia MIPE a reiterat angajamentul în privinţa reformelor, însă a arătat că reducerea grantului şi inflaţia reprezintă criterii obiective ce ridică probleme în implementarea PNRR-ului, având impact asupra investiţiilor. Comisia şi-a prezentat deschiderea pentru a discuta propunerile României pentru actualizarea PNRR-ului, în măsura în care toate criteriile sunt îndeplinite pentru o evaluare pozitivă.
România a prezentat propunerile de investiţii în producerea de energie din surse regenerabile şi intervenţiile ce vizează consolidarea independenţei energetice prin REPowerEU, pentru a accelera tranziţia verde şi a stimula investiţiile masive în sectorul energetic. Printre acestea se numără şi un proiect pilot pentru infrastructura de irigaţii în valoare de 1,8 miliarde euro, pe o lungime a canalelor de irigaţii de 1.700 de kilometri, care au fost apreciate de Comisie. Ele urmează să fie discutate în detaliu la nivel tehnic. Intervenţia propusă a fost prezentată mai multor directorate generale ale Comisiei Europene, care au apreciat caracterul inovativ şi durabil al propunerilor.
REPowerEU este planul Comisiei Europene menit să asigure independenţa Europei faţă de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, având în vedere invadarea Ucrainei de către Rusia.
Discuţiile cu Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit au vizat ultimele aspecte referitoare la aprobarea programelor operaţionale POIDS şi POEO 2021-2027, programe cu alocări semnificative din cadrul Fondului Social European+. Comisarul european a arătat deschidere şi apreciere pentru toate intervenţiile cuprinse în cadrul celor două programe operaţionale şi a apreciat România pentru abordarea multi-fond pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. Aceasta este o inovare la nivelul procesului de programare al fondurilor europene pentru România, punând în acelaşi loc componenta de investiţii hard din cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regională şi investiţii soft aferente Fondului Social European Plus. Ministrul Marcel Boloş a explicat nevoia de sprijin pentru populaţie, mai ales din zone rurale/defavorizate. În acest sens, s-a discutat despre posibilitatea implementării unor vouchere de rezilienţă pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile prin îmbunătăţirea condiţiilor de locuire prin investiţii în servicii comunitare care să includă posibilitatea sprijinirii în activităţile casnice/cotidiene, precum şi a unor servicii pentru reparaţia locuinţelor.
Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială are o valoare de 4,2 miliarde de euro, sprijinind intervenţii la nivelul tuturor categoriilor vulnerabile, de la persoane cu dizabilităţi, copii aflaţi în risc de sărăcie şi/sau separare de familie, până la vârstnici, iar Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare 3,8 miliarde de euro, având ca scop reducerea numărului de şomeri, consolidarea calităţii serviciilor de educaţie, reducerea abandonului şcolar şi crearea competenţelor profesionale pentru grupurile ţintă, în conformitate cu provocările actuale ale pieţei forţei de muncă.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe