Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria, îl cheamă pe Ministrul Sănătăţii să aibă "o discuţie bărbătească", legată de acreditarea unităţii de transplant

Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti a fost acreditat în mod legal pentru transplantul pulmonar, potrivit managerului unităţii sanitare, medicul Narcis Copcă, care a precizat, pentru MEDIAFAX, că-l invită pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la o discuţie "bărbătească" pe acest subiect.

Urmărește
1899 afișări
Imaginea articolului Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria, îl cheamă pe Ministrul Sănătăţii să aibă "o discuţie bărbătească", legată de acreditarea unităţii de transplant

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria, îl cheamă pe Ministrul Sănătăţii să aibă "o discuţie bărbătească", legată de acreditarea unităţii de transplant

Managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, îl acuză pe Vlad Voiculescu că se face vinovat, indirect, de moartea unui pacient aflat pe lista de aşteptare a unităţii sanitare.

"Acreditarea s-a întâmplat perfect legal, ştia de ea de şapte luni de zile, dacă ar fi avut absolut un document lipsă din 2.000 de pagini ar fi trebuit cineva şi dânsul să se sesizeze, dar de fapt această declaraţie este o declaraţie făcută oarecum la înghesuială pentru că din păcate aşa cum era de aşteptat, lista de aşteptare pentru pacienţii cu transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria şi de la Agenţia Naţională de Transplant pentru că această listă nu poate fi făcută de oricine. În iulie când am avut discuţia cu medicii şi cu dânsul, l-am întrebat dacă îşi asumă decesul pacienţilor şi a zis că şi-l asumă. Dânsul acum, pentru că acest lucru s-a întâmplat în mandatul de ministru, în loc să îşi asume acest deces, merge înapoi şi crede că poate să şteargă decesul cumva anulând şi antepronunţându-se privind spitalul. Nu aşa va rezolva problema. El va rezolva problema printr-un singur mod şi i l-am propus. Să vină personal, să avem o discuţie bărbătească, să introducă pe plată serviciile care se cuvin asiguraţilor. El va trebui să răspundă cel puţin pentru acest mort", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă.

Managerul spitalului îl consideră însă vinovat pentru ceea ce se întâmplă în domeniu pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

"Vinovat pentru această situaţie este preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, domnul Deac, care este în incapacitatea exercitării acestei funcţii. (...) Mai trebuie văzut cine este în spatele lui, cine l-a sprijinit, care au fost motivele ascunse, nu noi suntem organul care trebuie să lămurească aceste aspecte, motiv pentru care îmi voi îndrepta conform spuselor avocaţilor acţiunile pentru restabilirea dreptăţii în cadrul procedurilor de transplant. Voi milita pentru susţinerea unui concurs just la Agenţia de Transplant pentru funcţia de preşedinte", a mai declarat Copcă.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că ancheta Corpului de Control efectuată la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti s-a încheiat, iar rezultatele preliminare îl determină să aibă suspiciuni cu privire la modul în care această unitate a fost autorizată de Agenţia de Transplant.

"Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o anumită parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti în luna martie 2016, urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016, reprezentantul ANT care a întocmit întreaga documentaţie pentru acestui centru de transplant plămâni a fost un asistent medical de la Timişoara. După ce a fost acreditat, Spitalul Clinic Sfânta Maria a constatat că nu poate avea grijă de pacienţii transplantaţi după efectuarea operaţiei pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înfiinţarea acestui compartiment era esenţială şi obligatorie pentru urmărirea post-operatorie", a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii consideră că este anormal ca un centru de transplant pulmonar să fie acreditat, în condiţiile în care nu poate asigura îngrijirea pacientului după efectuarea operaţiilor, perioada de convalescenţă fiind considerată etapa critică a procesului de transplant de plămâni.

..Am decis, aşadar, să nu începem activitatea de transplant la nivelul acestui centru în interesul pacienţilor români şi nu în defavoarea lor. Orgoliul medical nu trebuie pus mai presus decât interesul pacienţilor. Am avut o întâlnire cu Eurotransplant, am avut patru medici din Olanda, Germania, Austria şi Belgia şi am stabilit formarea unei comisii care să realizeze un audit în luna decembrie la Spitalul Sfânta Maria şi la celălalt centru, care e cumva în competiţie cu Sfânta Maria, pentru a ne asigura că avem parte de o opinie obiectivă asupra întregii situaţii, precum şi recomandări pentru ca, într-un final, România să aibă un centru la standarde europene în domeniul transplantului pulmonar", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Rezultatele finale ale anchetei Corpului de Control al ministrului Sănătăţii urmează să fie făcute publice, cel mai probabil, la finalul săptămânii viitoare, a precizat Vlad Voiculescu.

Deoarece în România nu există nicio unitate medicală specializată, 17 pacienţi români au făcut, de-a lungul timpului, transplant de plămâni la o clinică din Viena, iar costul fiecărei intervenţii a fost de 120.000 de euro, sumă ce includea şi transportul pacientului până în Austria şi retur, suma fiind decontată în totalitate de la bugetul de stat.

Conform Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Sfânta Ana, din Bucureşti, a stabili iniţial că o operaţie de transplant pulmonar va costa aproximativ 110.000 de euro, iar după ce autorităţile au cerut justificări cu privire la preţ, reprezentanţii spitalului au transmis o nouă estimare a costului, de aproape 80.000 de euro, dar tot fără a justifica această valoare.

În acest moment cinci români au nevoie urgentă de transplant pulmonar şi se află pe lista de aşteptare a clinicii din Austria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici