Noile modificări Meta și impactul lor asupra drepturilor omului
Evaluarea modificărilor a venit în contextul în care compania-mamă a Facebook și Instagram a fost criticată pentru că a păstrat pe platforme trei postări cu conținut anti-musulman și anti-migrație în timpul revoltelor din Marea Britanie din vara anului trecut.
Consiliul de supraveghere Meta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la anunțul făcut de companie în luna ianuarie, conform căruia va elimina fact-checkerii din SUA, va reduce „cenzura” pe platformele sale și va recomanda mai mult conținut politic.
În prima sa declarație oficială privind schimbările, consiliul – care emite decizii obligatorii privind eliminarea conținutului Meta – a afirmat că societatea a acționat prea repede și ar trebui să evalueze impactul schimbărilor sale asupra drepturilor omului, potrivit The Guardian.
„Politica Meta din 7 ianuarie 2025 și schimbările în materie de implementare au fost anunțate în grabă, cu o abatere de la procedura obișnuită, fără nicio informație publică cu privire la diligența prealabilă în domeniul drepturilor omului pe care a făcut-o compania, dacă a făcut-o”, a declarat consiliul.
Consiliul a îndemnat Meta să „își respecte” angajamentul de a respecta principiile Organizației Națiunilor Unite privind afacerile și drepturile omului și a îndemnat compania să desfășoare diligența necesară privind impactul acestora.