- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (25.05.2021, 07:39)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Auschwitz, ultima staţie” de Eddy de Wind
Singura carte scrisă la Auschwitz încă din timpul războiului.
Urmărește
343 afișări
O carte pe zi: „Auschwitz, ultima staţie” de Eddy de Wind
Semnalăm astăzi una dintre primele, dacă prima mărturie publicată despre ororile petrecute în lagărul de la Auschwitz şi rămasă, după decenii, una dintre cele mai pregnante screiri despre Holocaust. Se datorează unui tânăr medic olandez, Eddy de Wind, dar e scrisă la persoana a treia.
Cine a fost autorul? Editura ne informează pe larg. Eddy de Wind s-a născut în februarie 1916 la Haga. Şi-a pierdut tatăl pe când avea numai trei ani, dar a crescut înconjurat de marea afecţiune a mamei. A urmat medicina la Leiden. După ce ocupaţia germană a impus excluderea studenţilor evrei, a reuşit, cu ajutorul profesorilor săi, să-şi termine studiile mai devreme şi să-şi ia diploma de absolvire. Şi-a făcut rezidenţiatul în psihanaliză în secret, la Amsterdam, şi după o încercare ratată de a fugi în Elveţia a mers voluntar în lagărul de tranzit de la Westerbork, unde spera să-şi regăsească mama. Acolo a aflat însă că aceasta fusese deja trimisă la Auschwitz. La Westerbork a întâlnit o tânără infirmieră, Friedel, de care s-a îndrăgostit şi cu care s-a căsătorit, iar mai apoi au fost deportaţi împreună la Auschwitz. Deşi pe toată perioada cumplită a detenţiei au reuşit să păstreze legătura, în haosul ultimelor zile ale lagărului s-au pierdut unul de celălalt. Înainte de eliberarea lagărului, la care a fost martor, Eddy de Wind a început să noteze într-un caiet gânduri şi impresii care vor constitui punctul de pornire al cărţii de faţă. După eliberare, a rămas încă trei luni la Auschwitz, la cererea comandanţilor sovietici, lucrând ca medic. Acesta este răstimpul în care şi-a scris întreaga mărturie care avea să devină cartea-document Auschwitz, ultima staţie. Povestea mea din lagăr, 1943–1945, apărută în 1946 şi în care atribuie toate întâmplările unui personaj pe care l-a numit Hans van Dam. La întoarcerea în Olanda, în 1946, specializat în psihiatrie şi psihanaliză şi a scris despre sindromul KZ, sindromul vinii supravieţuitorului. A murit în 1987, la vârsta de 71 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Despre carte, editorii scriu: „În 1943, tânărul medic Eddy de Wind se oferă voluntar pentru a merge să lucreze în lagărul de tranzit de la Westerbork, în care ajung toţi evreii din estul Olandei. Are motive să creadă că îşi va găsi acolo mama. Dar ea a fost deja trimisă la Auschwitz. La Westerbork se îndrăgosteşte de Friedel, iar în scurt timp sunt şi ei trimişi la Auschwitz. Eddy este repartizat în Blocul 9, unde face parte din personalul medical, iar Friedel în Blocul 10, cumplitul Experimentenblock, de unde îşi alege victimele Josef Mengele. Eddy şi Friedel supravieţuiesc, dar nu reuşesc să rămână împreună. În încercarea de a-şi şterge urmele, naziştii vor să golească rapid lagărul, iar Friedel porneşte într-unul dintre <<marşurile morţii>>. Eddy rămâne încă o vreme în lagărul eliberat pentru a-i îngriji pe bolnavi, şi atunci îşi scrie povestea. Pe de o parte, se teme că manuscrisul său ar putea cădea în mâini nepotrivite; pe de altă parte, oroarea şi povara celor trăite la Auschwitz îi produc atâta suferinţă, încât nu găseşte putere să scrie la persoana întâi, ci la persoana a treia, folosindu-se de un personaj inventat.”
După publicarea cărţii, în 1946, editura a dat faliment, volumul n-a mai fost de găsit şi s-au aflat prea puţine despre ei. Abia după 1980 a revenit în atenţie.
Eddy de Wiond - Auschwitz, ultima staţie. Povestea mea din lagăr 1943-1945. Traducere şi note de Alexa Stoicescu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 261 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe