Dacă nu locuiţi în Banat, e puţin probabil să fi auzit de Dorin Murariu, profesor la Lugoj, Doctor în Litere, colaborator constant al multor reviste literare, redactor şef al revistei de literatură şi artă „Banat”. A publicat ceva cărţi până acum, dar toate sunt de critică literară şi încă destul de focusată, încât se spune despre el că este „poate cel mai avizat exeget al prozei bănăţene”.
Iată că anul acesta Dorin Murariu a debutat şi în literatură, cu aceste volum subţire de proză scurtă pe care îl semnalăm astăzi.
Săptămânalul lugojan „Redeşteptarea”, al cărui colaborator permanent este, i-a luat un interviu despre debutul său literar în care Dorin Murariu a fost foarte explicit: „<
Să mai adăugăm şi un fragment din vorbele lui Lucian Alexiu, pe coperta a patra a cărţii: „Câteva sublinieri, acum, la coborârea în proză a literatului, se impun: prima dintre acestea vizează intenţia de a delecta, plăcerea povestirii. O alta – modul neostentativ cu care Dorin Murariu îşi pune în valoare informaţia livrescă, strategiile teoretice. Perspectiva narativă este cea a unui copil – insolitul, fantasticul şi fantasmaticul interferează cu ordinea firească a lucrurilor: un gest simbolic îi permite unui personaj să leviteze peste oraş, un altul vorbeşte cu o bunică moartă demult, un Moş Crăciun de circumstanţă ajunge să se confunde cu un artefact cultural etc. etc.
Nimic nou sub soare, sau încă o dată ceva despre perfidiile şi seducţiile textului: proza şcolită a lui Dorin Murariu se adresează, în registru dublu, cititorului rafinat, după cum şi celor aflaţi la vârste, esteticeşte, ingenue.”
Dorin Murariu – Luna de tablă. Editura Junimea, coelcţia Epica. 114 pag.