O carte pe zi: „Natura bârfei”, de Zsuzsanna Szvetelszky şi Eliza Bodor-Eranus

Publicat: 15 08. 2022, 09:41
Actualizat: 02 09. 2022, 02:25

„Scopul nostru este să oferim sprijin cititorului ca, atunci când ajunge într-o situaţie similară celor descrise de noi, să poată decide asupra modului de rezolvare. În zilele noastre, cercetarea bârfei poate fi privită ca o zonă de graniţă în ştiinţele sociale”

Poate ar fi nimerit să începem prin a lămuri ce este bârfa. O spun chiar cercetătorii volumului pe care îl semnalăm: „Bârfa este o informaţie privată, interpretată pe plan local, care are ca subiect o persoană cunoscută pentru cei care vorbesc despre ea. Cea mai importantă caracteristică a sa este răspândirea, pe parcursul căreia se transformă la fiecare pas. Din punctul de vedere al speciei umane bârfa este universală, fiind o carcatreistică dinamică a ierarhiei de grup.

„Bârfa este, aşadar, o povestire care, răspândindu-se în cadrul unei reţele, se transformă în mod continuu. Dar e şi un instrument al autodezvăluirii, pentru că nimeni nu poate răspândi bârfa fără a nu furniza şi informaţii despre el însuşi. Aveţi în mâinile dumneavoastră o carte care scoate bârfa din <

„Îi cercetează cauzele, efectele, mijloacele, agenţii, locurile, vârstele, formele populare şi pe cele culte. În toate epocile bârfa este instrument al celor care voiesc să distrugă reputaţia competitorilor, sau măcar a celor din afara cercului celor pe care îi socotesc <

Zsuzsanna Szvetelszky şi Eliza Bodor-Eranus- Natura bârfei. Traducere din limba maghiară de Rċka Csűrös. Lector Maria-Emilia Goian. Editura Tritonic, colecţia Comunicare Media. 306 pag.