O carte pe zi: „Originile celui de-Al Doilea Război Mondial”, de A.J.P. Taylor

Publicat: 30 09. 2022, 08:26
Actualizat: 30 09. 2022, 10:01

Alan John Percivale Taylor (1906 – 1990) a fost un istoric britanic specializat în diplomaţia europeană din secolele XIX şi XX. Atât jurnalist, cât şi radiodifuzor, a devenit foarte cunoscut prin prelegerile sale de televiziune. A publicat câteva cărţi importante, dar cea de faţă probabil a fost cea mai valoroasă, din mai multe motive. În 2011, un sondaj al revistei ”History Today” îl descoperea drept al patrulea cel mai important istoric al precedenţilor 60 de ani.

Scriu editorii „Originile… lui Taylor au şocat şi au declanşat controverse. Contextul publicării poate fi luat în considerare la aprecierea magnitudinii şocului. Volumul apărea în plin Război Rece (în 1961) şi mai ales într-o fază de intensitate maximă a acestuia, cu trimitere la perioada 13 august 1961 (data ridicării Zidului Berlinului – <

„Îmi pare rău –scrie Taylor într-un cuvânt înainte al ediţiei din 1963 intitlulat Criticilor mei – dacă îi dezamăgesc pe germanii care s-au autosugestionat şi şi-au imaginat că această carte a mea l-a <

Totuşi, unii critici au fost foarte vindicativi la adresa Iui Hitler, atribuindu-i întreaga responsabilitate – sau aproape – pentru declanşarea războiului. Din acest motiv, voi discuta partea lui Hitler ceva mai mult, deşi nu într-un spirit polemic. Nu doresc să înving, ci numai să stabilesc lucrurile în mod corect. Versiunile curente despre Hitler sunt, cred eu, două. Intr-una din perspective, el a dorit un mare război de dragul războiului. Indubitabil, el s-a gândit vag şi la rezultate: Germania – cea mai Mare Putere din lume, iar el însuşi — un cuceritor mondial de felul lui Alexandru cel Mare sau Napoleon. Dar, în principal, el a dorit un război pentru distrugerea generală a oamenilor şi a societăţilor implicate. El a fost un maniac, un nihilist, un al doilea Attila. Cea de-a doua perspectivă îl face pe Hitler mai raţional şi, într-un anume sens, mai constructiv, punct de vedere potrivit căruia Hitler a avut un plan coerent, pe termen lung, într-o manieră originală, pe care l-a urmat cu o consecvenţă nezdruncinată. De dragul planului său, el a dorit puterea, iar acest plan a determinat întreaga politică externă a celui de-al Treilea Reich. Hitler a intenţionat să ofere Germaniei un mare imperiu colonial în Europa răsăriteană, prin înfrângerea Rusiei sovietice, exterminarea tuturor locuitorilor ei şi înlocuirea lor, apoi, cu germani. Acest imperiu de o sută sau două sute de milioane de germani urma să dureze 1000 de ani.”

 

A.J.P.Taylor – Originile celui de-Al Doilea Război Mondial. Ediţia a doua. Traducere din limba engleză şi note de Lucian Leuştean. Editura Polirom. 251 pag.