Prima pagină » Cultură-Media » O Carte Pe Zi » O carte pe zi: „Soţia pierdută” de Alyson Richman

O carte pe zi: „Soţia pierdută” de Alyson Richman

„O evocare înduioşătoare, romantică şi dureroasă, senzuală şi scrisă minunat (...) poate ajunge să fie la fel de faimoasă ca Alegerea Sophiei pentru generaţia noastră.“ - John Lescroart
O carte pe zi: „Soţia pierdută” de Alyson Richman

Alyson Richman este o americancă autoare a multor besteselleruri internaţionale. Romanul pe care îl semnalăm astăzi a fost publicat în 2011, drepturile de ecranizare au fost cumpărate de casă de producţie şi filmul va fi lansat în curând.

Într-o notă finală, autoarea povesteşte cum i-a fost inspirată cartea. Se afla, într-o după-amiază, într-o frizerie, unde a auzit o poveste spusă de o persoană care fusese recent invitată la o nuntă unde bunica miresei şi bunicul mirelui, care nu se întâlniseră înainte de ceremonie, şi-au dat seama că fuseseră soţ şi soţie înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Undeva în estul european. Evrei fiind amândoi, războiul i-a despărţit. El a emigrat în America, unde urma să-şi aducă familia. Vaporul a fost torpilat pe drum, numele lui a apărut în ziare printre cei dispăruţi, dar de fapt a fost salvat undeva în Irlanda, de unde şi-a continuat drumul spre New York. Şase ani i-a scris mereu soţiei scrisori la care nu a primit răspuns. Pentru că soţia fusese deportată în lagarul de la Terezin, unde, pictoriţă fiind, a avut o detenţie ceva mai suportabilă decât a celorlalţi deportaţi, întrucât picta cărţi postale ilustrate pentru Reich. După război, fiecare şi-a reluat viaţa, şi-a refăcut familia, au avut copii, au rămas văduvi. Şi s-au reîntâlnit după şaizeci de ani printr-o întâmplare.

Scriu editorii: „În Praga din zilele premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, visurile a doi îndrăgostiţi sunt sfărâmate atunci când sunt separaţi din cauza invaziei naziste. Zeci de ani mai târziu, la mii de kilometri depărtare, o întâlnire neaşteptată îi aduce pe cei doi într-un moment în care se recunosc dintr-o privire. Soarta le dă Lenkăi şi lui Josef o a doua şansă…De la viaţa elegantă din Praga de dinainte de Ocupaţie la ororile provocate de nazism în Europa, Soţia pierdută explorează puterea primei iubiri, rezistenţa morală a spiritului uman şi puterea amintirilor.”

Alyson Richman – Soţia pierdută. Traducere din limba engleză şi note de Loredana Voicilă. Editura Litera, colecţia Blue Moon. 295 pag.