În urma ploilor din ultimele 24 de ore au fost înregistrate efecte de vreme rea în trei judeţe, respectiv Argeş, Caraş-Severin şi Neamţ, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care precizează că atenţionarea Cod Galben de fenomene hidrologice periculoase expiră joi, la ora 14.00.
„În ultimele 24 de ore, la nivel naţional au fost emise peste 60 de atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici”, arată IGSU.
În comuna Brăduleţ, judeţul Argeş, echipajele de pompieri au acţionat pentru evacuarea apei din două gospodării.
O altă situaţie deosebită a fost înregistrată în localitatea Rugi din judeţul Caraş-Severin, unde pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din două beciuri şi două gospodării.
„Totodată, un caz punctual a fost înregistrat în localitatea Borca din judeţul Neamţ, unde, pe DN 17B, colegii noştri au acţionat pentru evacuarea apei şi aluviunilor de pe carosabil, fiind afectat un tronson de aproximativ 150 ml”, conform sursei citate.
Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice pentru judeţele Bacău, Maramureş şi Tulcea, au fost emise 13 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.
La acest moment, nu sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, menţionează pompierii.
„Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Având în vedere că, până astăzi la ora 14.00, se află în vigoare o atenţionare Cod Galben de fenomene hidrologice periculoase ce vizează creşteri de debite pe unele râuri din 20 de judeţe, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite. De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă”, arată sursa citată.