Prima pagină » Știrile zilei » O companie spațială proiectează o flotă de sateliți pentru a cartografia universul timpuriu

O companie spațială proiectează o flotă de sateliți pentru a cartografia universul timpuriu

O companie spațială britanică proiectează o flotă de sateliți care ar putea orbita în jurul Lunii și ar putea cartografia universul timpuriu, informează miercuri The Guardian.
O companie spațială proiectează o flotă de sateliți pentru a cartografia universul timpuriu
Sursa: AI

Agenția Spațială Italiană a însărcinat Blue Skies Space să proiecteze sateliții care ar putea detecta semnale radio slabe de la începuturile universului. Aceste semnale sunt aproape imposibil de detectat de pe suprafața Pământului din cauza interferențelor radio produse de oameni, însă partea îndepărtată a Lunii este ferită de acest zgomot.

Marcell Tessenyi, directorul executiv al Blue Skies Space, a declarat: „Dorim să putem arunca o privire în acele epoci întunecate și să cunoaștem structurile universului timpuriu. A face acest lucru de la suprafața Pământului este foarte dificil”.

Agenția Spațială Italiană a comandat acest proiect în valoare de 200.000 de euro pentru a descoperi dacă o flotă de patru sau mai mulți sateliți ar putea detecta aceste semnale radio, care se situează în gama radio FM. Semnalele, care datează de la mai puțin de un milion de ani după Big Bang, ar putea oferi informații despre perioada de dinaintea formării primelor stele, când universul era format în principal din hidrogen gazos.

Partea îndepărtată a Lunii, unde Luna blochează interferențele de la Pământ, este considerată o locație ideală pentru detectarea acestor semnale

Blue Skies a propus utilizarea unor CubeSats simple, echipate cu componente disponibile în comerț, care ar putea orbita luna și ar putea fi integrate în programul Moonlight al Agenției Spațiale Europene, care intenționează să creeze o constelație de sateliți pe orbita lunară pentru comunicații și navigație. Blue Skies speră că această nouă infrastructură ar putea fi utilizată pentru a asigura poziționarea corectă a sateliților de observare astronomică și pentru a permite transmiterea datelor către Pământ.