- Home
- Stirile zilei
- (18.12.2020, 14:40)
O etichetă care te ajuta sa alegi produsele alimentare
- Etichetele produselor alimentare sunt foarte des greu de descifrat dacă vrei să ştii cât de sănătoase sunt produsele respective.
- Un grup de nutriţionişti francezi a dezvoltat un sistem de etichetare, bazat pe calcule ştiinţifice, care îţi permite să afli dintr-o privire cât de sănătos este un produs.
- Autoritatea franceză de sănătate, Santé Publique France monitorizează acest sistem, iar multe branduri internaţionale îl folosesc deja.
Urmărește
3364 afișări
O etichetă care te ajuta sa alegi produsele alimentare
Un stil de viaţă sănătos include exerciţii fizice regulate şi o dietă echilibrată. Pentru a alege alimentele cele mai bune ne-am obişnuit să citim lista de ingrediente de pe eticheta produsului, însă deseori rămânem dezorientaţi în faţa acesteia deoarece nu reuşim să descifrăm toate informaţiile pentru a afla cât de sănătos este produsul.
Din acest motiv mai mulţi nutriţionişti independenţi din Franţa au dezvoltat un sistem care să-ţi permită o evaluare globală a produsului dintr-o singură privire, iar astfel să poţi alege mai uşor cele mai sănătoase produse alimentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cum a apărut acest sistem de etichetare sănătoasă a alimentelor?
Intitulat Nutri-Score, este de fapt o schemă de etichetare a alimentelor, amplasată pe partea frontală a ambalajului, care permite consumatorilor să facă mult mai uşor alegeri alimentare sănătoase şi bazate pe date ştiinţifice. Practic aduce informaţii nutriţionale suplimentare.
Această schemă a fost dezvoltată de oameni de ştiinţă francezi din domeniul alimentar folosind un algoritm ştiinţific şi se raportează întotdeauna la 100 g sau 100 ml din produs. Pe scurt, compară conţinutul de componente nefavorabile sănătăţii, cum ar fi zahărul, sarea (sodiu) şi conţinutul de energie (calorii), cu conţinutul de componente favorabile, cum sunt fibrele, proteinele şi proporţia de fructe sau legume. În baza diferitelor proprietăţi ale produsului, calculul pentru alimentele solide diferă de calculul pentru băuturi, brânzeturi şi grăsimi.
Ideea aparţine profesorului francez Hercberg, care alături de echipa sa, în anul 2014 a propus Ministrului Sănătăţii măsuri de modernizare a politicilor nutriţionale în sistemul de sănătate din Franţa. Ulterior, în 2017 a fost ales ca sistem oficial de etichetare. Cu toate acestea, folosirea Nutri-Score pe ambalajele produselor rămâne încă opţională.
La 3 ani de la lansarea oficială a acestuia, a devenit una dintre cele mai populare în rândul statelor membre UE şi ale deţinătorilor de mărci de produse (ex: Kaufland, Auchan, Delhaize, Carrefour, Danone, Nestle, Bonduelle, Bjorg, etc).
Autoritatea franceză de sănătate, Santé Publique France monitorizează folosirea acestui sistem.
În mai 2019, în cadrul unui studiu de piaţă, 81% din participanţi au recunoscut sistemul de etichetare, iar 4 din 10 francezi susţin că au folosit Nutri-Score în alegerea produselor.
Cum arată eticheta Nutri-Score?
Este o schemă de etichetare ce cuprinde 5 scale marcate cu diferite culori şi litere: A verde închis – B verde deschis - C galben – D portocaliu – E roşu. Aceasta se găseşte pe ambalajul din faţă al produselor şi arată informaţii suplimentare faţă de eticheta clasică cu valorile nutriţionale ajutând consumatorul să observe mai clar şi să înţeleagă informaţiile despre valoarea nutriţională a produselor.
Nutri-Score se acordă în funcţie de componentele predominante în aliment, favorabile sau nefavorabile: Verdele închis (litera A) indică alimentele cu cea mai bună valoare nutriţională, în timp ce roşul (litera E), marchează produsele cu o calitate nutriţională mai redusă.
Culorile acestea, verde deschis, galben, portocaliu, respectiv literele B, C, D arată un conţinut cu valoare nutriţională intermediară.
Nutri-Score nu împarte însă alimentele în sănătoase şi respectiv nesănătoase, ci te îndrumă la alegerea produselor alimentare.
Studiile ştiinţifice
Acest sistemul de etichetare se bazează pe dovezi ştiinţifice riguroase. Încă de la propunere şi până la aprobarea acestuia din 2017, echipa formată din cercetători ai departamentului de Epidemiologie Nutriţională de la Universitatea din Paris a condus multiple studii de evaluare şi validare înainte de a se ajunge la forma actuală simplificată, care fortifică validitatea acestuia.
S-au făcut studii inclusiv asupra modului în care Nutri-Score a fost percepută de consumatori şi impactul asupra alegerilor alimentare, fiind descrisă drept cel mai uşor de identificat şi cel mai atractiv sistem, preferat chiar şi de cei cu o aderenţă scăzută la recomandările medicilor nutriţionişti. De asemenea, atunci când au fost rugaţi să identifice valoarea nutriţională a unor produse, participanţii la studiu au putut să o atribuie corect datorită acestei etichetări. Dovezile susţin faptul că acesta promovează alegerile alimentare mai sănătoase la cei cu un comportament alimentar nefavorabil: la cei ce au folosit Nutri-Score, calitatea coşului de cumpărături din punct de vedere nutriţional a crescut cu 9,3%.
Acest sistem de etichetare nutriţională stimulează, de asemenea, producătorii de alimente să îmbunătăţească calitatea produselor pe care le comercializează, să crească calitatea nutriţională a ingredientelor folosite şi în acelaşi timp îi ajută pe consumatori să mănânce porţii mai mici din alimentele mai puţin sănătoase.
Bibliografie
1. Julia C HS. Development of a new front-of-pack nutrition label in France: the five-colour Nutri-Score. Public Heal Panor. 2017. doi:03 (04): 712 - 725
2. Of C, Of USE, Of I, et al. Santé Publique France – Conditions of Use of the « Nutri-Score » Logo I. CONDITIONS OF USE OF THE « NUTRI-SCORE » LOGO Version 21 dated June 16, 2020 and approved by Santé Publique France. 2020:1-24.
3. Nutri-Score: The story so far - EuroHealthNet Magazine. https://eurohealthnet-magazine.eu/nutri-score-the-story-so-far/?gclid=Cj0KCQiAwf39BRCCARIsALXWETyBn-PPCjafX7nHK0lZJHXca7Xpb0u_YEB90Lv2N0TKaO20QXJ7H_EaAqoEEALw_wcB. Accessed November 29, 2020.
4. Fialon M, Egnell M, Talati Z, et al. Effectiveness of different front-of-pack nutrition labels among italian consumers: Results from an online randomized controlled trial. Nutrients. 2020;12(8):1-13. doi:10.3390/nu12082307
5. Egnell M, Ducrot P, Touvier M, et al. Objective understanding of Nutri-Score Front-Of-Package nutrition label according to individual characteristics of subjects: Comparisons with other format labels. PLoS One. 2018;13(8). doi:10.1371/journal.pone.0202095
6. Goiana-Da-Silva F, Cruz-E-Silva D, Gregório MJ, et al. Nutri-Score: A public health tool to improve eating habits in Portugal. Acta Med Port. 2019;32(3):175-178. doi:10.20344/amp.11627
7. Dréano-Trécant L, Egnell M, Hercberg S, et al. Performance of the front-of-pack nutrition label nutri-score to discriminate the nutritional quality of foods products: A comparative study across 8 european countries. Nutrients. 2020;12(5). doi:10.3390/nu12051303
8. (No Title). https://www.beuc.eu/publications/beuc-pr-2019-017_consumer_groups_launch_petition_for_eu-wide_simplified_nutrition_label.pdf. Accessed December 2, 2020.
9. Accueil. https://www.santepubliquefrance.fr/. Accessed November 29, 2020.
10. Compare the nutrition quality of food products with the Nutri-Score! https://world.openfoodfacts.org/nutriscore. Accessed November 29, 2020.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe