Prima pagină » Coronavirus » O instanţă a anulat hotărârile de Guvern privind certificatul verde şi prelungirea stării de alertă

O instanţă a anulat hotărârile de Guvern privind certificatul verde şi prelungirea stării de alertă

Curtea de Apel Cluj a anulat, în prima instanţă, hotărârile de Guvern care impun certificatul verde şi continuarea stării de alertă. Acţiunea în instanţă a fost iniţiată de doi avocaţi, anunţă europarlamentarul PNŢCD Cristian Terhes.
O instanţă a anulat hotărârile de Guvern privind certificatul verde şi prelungirea stării de alertă

Europarlamentarul a prezentat pe Facebook decizia Curţii de Apel Cluj.

„Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii …. împotriva pârâţilor GR şi MAI. Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, HG 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capătul privind acordarea de daune morale”, scrie în decizia Curţii de Apel.

Acţiunea a fost iniţiată de avocaţii Mikolt Kapcza şi Gabriel Marin. Decizia a fost luată marţi şi poate fi atacată în termen de 15 zile.

„Aceasta hotărâre poate fi atacată cu recurs. Dacă anularea rămâne definitivă, dat fiind că DEJA s-au încălcat în baza acestor acte foarte multe drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor, întregul Guvern este grup infracţional organizat ce a comis infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată. Camera Deputaţilor are obligaţia să respingă abjecţia impunerii Certificatului Verde Digital şi să redea românilor dreptul să-şi exercite libertăţile fără condiţionari”, a anunţat, pe Facebook, Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD.

Certificatul verde este folosit în judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mie. Noile norme prevăd că activităţile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.