- Home
- Stirile zilei
- (18.11.2021, 12:43)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O piaţă care creşte puternic: Tutunul fără fum a generat un surplus comercial de peste 600 de milioane de euro în 2020
- Produsele din tutun încălzit au generat exporturi de 655 de milioane de euro în 2020 şi un excedent de 630 de milioane de euro în economie
- Trecerea de la ţigarete tradiţionale la produse fără fum modifică structura fabricilor de ţigarete de pe plan local
- 78% din producţia Philip Morris România, producătorul brandului IQOS, este generată de rezervele de tutun încălzit
- Rezervele de tutun încălzit produse în România ajung în 54 de ţări
Urmărește
3955 afișări
Exporturile de produse din tutun încălzit au ajuns la 655 de milioane de euro în 2020, faţă de doar 3 milioane de euro în 2015, iar surplusul generat de aceste produse a reprezentat 630 de milioane de euro anul trecut, potrivit datelor Access2Markets, portalul exportatorilor şi importatorilor al Comisiei Europene, prelucrate de Philip Morris. Creşterea este generată cu precădere de investiţiile masive în transformarea fabricilor de ţigarete de pe plan local şi reorientarea lor spre producţia de produse din tutun încălzit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
De altfel, producătorul de ţigarete Philip Morris International (PMI), de al cărui nume se leagă brandurile Marlboro şi dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS, şi-a transformat modelul de business şi produce cu precădere rezerve de tutun încălzit destinate exportului. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, 78% din volumul producţiei fabricii din Otopeni a fost reprezentat de produse fără fum, iar 22% a fost producţia de ţigarete tradiţionale.
„În 2017 am demarat o investiţie de 500 de milioane de dolari pentru transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producţie a rezervelor din tutun încălzit pentru IQOS. Sunt doar trei astfel de fabrici în Uniunea Europeană şi doar opt în întreaga lume. În urma acestei investiţii, care a fost finalizată anul acesta, exporturile de tutun încălzit ale României au ajuns aproape de nivelul exporturilor de ţigarete. În următorii doi ani vom investi încă 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfârşit procesul de transformare, ceea ce înseamnă că fabrica din Otopeni nu va mai produce ţigarete. În urma acestui proces, ne aşteptăm ca exporturile de tutun încălzit să depăşească exporturile de ţigarete ale României.”, a declarat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs în cadrul Philip Morris România.
Cea mai mare parte a producţiei Philip Morris din România merge la export: 90-92% din produsele fără fum produse în România sunt exportate în 54 de ţări, iar 88% din producţia de ţigarete tradiţionale (mărci precum Marlboro, L&M, Chesterfield şi alte mărci care nu sunt comercializate în România) ajunge în 9 ţări.
În topul statelor către care ajung cele mai multe produse fără fum create în fabrica din România se află Japonia, Ungaria, Polonia şi Cehia, potrivit datelor furnizate de companie.
Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în primele nouă luni ale a acestui an România a exportat bunuri din categoria ”băuturi şi tutun” în valoare de peste 1 miliard de euro, reprezentând 2% din totalul exporturilor de bunuri din România în aceeaşi perioadă. Dacă, per ansamblu, balanţa comercială la comerţul cu bunuri este deficitară – diferenţa dintre exporturile şi importurile de bunuri a ajuns la 16,7 miliarde de euro în primele 9 luni din 2021- , la categoria produselor din tutun aceasta a fost excedentară.
”Categoria „băuturi şi tutun” este cea care generează principalul excedent comercial la nivelul comerţului exterior din România. Din această categorie, „băuturile alcoolice şi nealcoolice” generează deficite, în timp ce „tutunul şi înlocuitorii de tutun” produc excedentele comerciale aferente categoriei”, au transmis reprezentanţii Philip Morris.
Din capitolul „tutun şi înlocuitori de tutun”, o subgrupă formată preponderent din produse din tutun încălzit prezintă cea mai dinamică evoluţie. Exporturile acestei sub-categorii au crescut de la mai puţin de 3 milioane euro în 2015 la 655 milioane euro în anul 2020, iar soldul de la – 25 de milioane de euro în 2015 (deficitar) a ajuns la 630 de milioane de euro anul trecut (excedentar).
Această dinamică vine în principal ca urmare a prezenţei în România a fabricilor de produse din tutun încălzit deţinute de PMI (Otopeni) şi British American Tobacco - BAT (Prahova). Şi Japan Tobacco International (JTI) are fabrică de ţigarete în România, însă compania produce doar ţigarete tradiţionale.
”În ceea ce priveşte fabrică PMI din Otopeni, aceasta a început să fabrice produse din tutun cu risc redus chiar in anul 2017, an care marchează debutul trendului crescător al exporturilor. Actualmente, 92% din producţia de tutun încălzit a acestei unităţi merge la export, către 54 de ţări, situate pe 5 continente”, au mai transmis reprezentanţii Philip Morris.
Sursa: Institutul Naţional de Statistică, Comerţ Exterior, date prelucrate de Philip Morris
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe