Prima pagină » Coronavirus » Coronavirus: Marele solo al Suediei, care refuză izolarea

Coronavirus: Marele solo al Suediei, care refuză izolarea

În timp ce ţările Uniunii Europene se izolează din ce în ce mai mult ca să se protejeze de coronavirus, guvernul suedez a ales economia în detrimentul sănătăţii.
Coronavirus: Marele solo al Suediei, care refuză izolarea

În Suedia, weekendul trecut, când mii de turişti încă mai ocupau staţiunile de schi, dezbaterea nu a fost asupra închiderii lor pentru a le proteja împotriva coronavirusului ci pentru a autoriza sau nu petrecerile „după schi” la care participa mai mult de 500 de persoane. Autorităţile au sfârşit prin a interzice, vineri, întâlnirile a peste 50 de persoane, dar fără a împiedica suedezii să meargă în staţiuni. Şcolile rămân deschise, iar angajaţilor le este recomandat să lucreze la domicilu dar mulţi continuă să ia transportul în comun, sa merga in baruri, restaurante şi parcuri, relatează Le Journal du Dimanche.

La începutul acestei săptămâni, Johan Giesecke, consilier suedez la OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) chiar şi-a încurajat concetăţenii să se bucure de soarele de primăvară. Cu toate acestea, Covid-19 este acolo şi nu îi scuteşte pe scandinavi. Începând de vineri, peste 2.800 de cazuri, inclusiv 178 în terapie intensivă, au fost identificate cu un număr de 66 de decese cele mai multe dintre ele la Stockholm. În ziua precedentă, numărul de decese a crescut cu 57% în douăzeci şi patru de ore.

O abordare „extrem de riscantă”

Prin urmare strategia suedeză constă în încetinirea epidemiei pentru a prezerva sistemul de sănătate dar mai ales economia ţării bazându-se pe disciplina individuală a fiecăruia. La 22 martie prim-ministrul Stefan Löfven favorizând recomandările şi nu interdicţiile a solicitat astfel „calmul şi responsabilitatea tuturor suedezilor”. „Trebuie să existe modalităţi mai eficiente in a limita congestia în spitale decât de a închide o întreagă economie”, a declarat pentru SVT Kerstin Hessius, fostul şef al Bursei de la Stockholm. O generatie intreaca isi va pierde viitorul dacă vom continua ”.

Prin urmare, societatea ar trebui să poată continua să funcţioneze şi, mai întâi, să lase şcolile deschise. Joacim Rocklöv, un epidemiolog la Universitatea Umea, nu împărtăşeşte această abordare „extrem de riscantă”. „S-ar putea să funcţioneze, dar ar putea merge nebuneşte într-o direcţie greşită”, a spus el.

Jouko Vanhala, un director financiar finlandez care lucrează la Spitalul Halland din Suedia, critică, de asemenea, strategia suedeză comparând-o cu cea din ţara sa de origine, care tocmai a închis regiunea Helsinki. „Suedia aşteaptă dovezi ştiinţifice în timp ce Finlanda acţionează”, a spus el la televiziunea publică finlandeză. „În Suedia, este în general necesar să aveţi cunoştinţe ştiinţifice despre lucruri înainte de a lua o decizie”, continuă el. Dar in acest moment experţii cred că Alfred Nobel s-ar rasuci in mormânt.