Sunt spitale din România în care secţiile se golesc de personal. Şi sunt spitale în care oamenii merg să înfrunte epidemia de Covid-19. Alina este una dintre cele zece asistente care s-au angajat la spitalul din Rădăuţi la începutul săptămânii. Iar munca ei nu este deloc uşoară, din prima zi a îmbrăcat combinezonul de protecţie şi a lucrat la triajul pacienţilor.
Deşi toţi pacienţii sunt trataţi ca suspiciune de Covid-19, Alinei nu îi este teamă să se infecteze. Spitalul din Rădăuţi este printre cele mai bine dotate cu echipamente de protecţie, dar spune că nu acest lucru a determinat-o să se angajeze, ci dorinţa de a ajuta. Ca să nu îi pună în pericol pe cei de acasă, soţul şi fetiţa ei s-au mutat la socri, asta a fost cel mai greu pentru familia lor.
„În primele două zile nici nu voia să mă vadă la geam sau video, se simţea abandonată. Abia acum a început să înţeleagă, cu toate că noi i-am explicat înainte cum o să fie”, ne-a povestit Alina.
Managerul spitalului din Rădăuţi, Traian Andronache, ne-a spus că pentru cele zece posturi scoase la concurs s-au prezentat 30 de oameni.
„Nu am vrut să facem angajări directe pentru că nu ne putem permite să introducem în spital, mai ales în aceste momente, persoane care nu sunt pregătite. Examenele care s-au organizat au constat în chestionare care aveau întrebări fulger şi au răspuns în maximum zece minute. Au intrat maximum opt persoane într-o sală de 100 de metri pătraţi” a declarat pentru Mediafax managerul spitalului din Rădăuţi.