Prima pagină » Coronavirus » Oamenii de ştiinţă lucrează la vaccinuri pentru noile variante de coronavirus. Testarea lor va începe în curând

Oamenii de ştiinţă lucrează la vaccinuri pentru noile variante de coronavirus. Testarea lor va începe în curând

Oamenii de ştiinţă lucrează la vaccinuri pentru noile variante de coronavirus. Testarea lor va începe în curând

În prezent, vaccinurile anti-COVID-19 sunt concepute pentru a opri îmbolnăvirea gravă a persoanelor infectate, pentru a preveni spitalizările şi decesele. Nu se ştie încă cât de eficiente sunt acestea în blocarea viruşilor care sunt transmişi de la o persoană la alta, potrivit The Guardian.

„Nu există nicio dovadă că oricare dintre noile variante de virus care au apărut recent cauzează boli mai severe decât virusul iniţial”, a spus profesorul Jonathan Ball, virolog la Universitatea Nottingham. Cu toate acestea, există dovezi că unele dintre aceste noi variante pot fi mai rezistente la infectare şi, prin urmare, la răspândirea în rândul populaţiilor care au imunitate în urma infecţiei naturale sau a vaccinării.

O soluţie posibilă este un vaccin, aflat în curs de dezvoltare de către o echipă de oameni de ştiinţă, care vizează nu doar proteina spike de pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2, ci şi o altă parte a virusului, numită proteina N.

„Sperăm că acest lucru va avea ca rezultat un răspuns mult mai mare din partea sistemelor imune şi astfel să ofere o imunitate mult mai largă la virus”, a declarat Ball. „Şi, având în vedere ceea ce ştim acum despre apariţia variantelor de coronavirus, ne-ar putea ajuta să consolidăm protecţia împotriva bolii”, a adăugat el.

Ball speră că studiile clinice ale vaccinului vor putea fi începute foarte curând. Plasmida care sta la baza vaccinului a fost deja folosită în alte tratamente medicale şi este bine tolerată la pacienţi, a adăugat el. Deci, sperăm că vom putea continua studiile clinice relativ curând”.

O abordare diferită este luată în considerare de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol, care au început să dezvolte un vaccin care ar putea induce anticorpi în nas şi gât.

„Aceasta este calea prin care virusul infectează o persoană, aşa că, dacă ai putea viza în mod specific generarea de anticorpi în mucoasele căilor respiratorii superioare, ai putea ajuta la blocarea virusului de la infectarea cuiva sau de la transmiterea acestuia”, a spus Adam Finn, profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină din Bristol, Universitatea din Bristol.