Healthcare Trends. Cum ne alimentăm corect pentru a preveni obezitatea şi diabetul? Dar pentru a slăbi? Sfaturi de nutriţie

Publicat: 04 03. 2022, 08:00
Actualizat: 14 04. 2022, 00:37
Medicul Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli diabetice, este invitatul Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru medici. 
 
Cum (să) ne hrănim corect? Dar cum să slăbim? Sunt de preferat dietele sau mâncatul sănătos, cu măsură? Ce alegeri smart putem face pentru a preveni, din timp, diabetul şi obezitatea?
 
Diabetul în România este o boală ce afectează una din zece persoane. Diabetul zaharat este o boală extrem de frecventă şi este galopantă, fiind un efect al obezităţii. Cele două afecţiuni merg „mână-n mână”.
10% din populaţia fiecărei ţări suferă de diabet, explică medicul.

Diabetul la copii

Diabetul tip I (boala auto-imună) şi diabetul tip II (diabetul obez). Diabetul tip II apare din ce în ce mai frecvent, şi la copii şi adolescenţi. 
Sedentarismul, stresul, alimentaţia proastă, toate ne îmbolnăvesc.
 
Alimentele ieftine, fără nutrienţi, procesate, semipreparate, plus sedentarismul, duc la obezitate şi diabet. 
 
Sedentarismul ocupaţional ne afectează şi el. Medicul recomandă mişcare în fiecare zi, şi o alimentaţie echilibrată (mâncare gătită, evitarea alimentelor fast-food şi foarte procesate). În ceea ce îi priveşte pe copii, invitatul recomandă implicarea acestora în procesul cumpărării de legume/fructe, în cel de gătit şi în cel de strângere a mesei.

Micul dejun – da sau ba?

Nu este obligatoriu micul dejun, spune Copcea. E important să ai 2-3 mese pe zi. 
 
Totodată, medicul vorbeşte şi despre postul intermitent, despre utilitatea sa şi despre cum ar trebui să ne raportăm la el, dincolo de „publicitatea” de care se bucură practica. Specialistul spune că este important ca înainte de alegerea unui tip de post intermitent, persoana să se raporteze la programul său şi la nevoile alimentare/de greutate pe care le are. 

Unde greşim când mâncăm? 

– mâncatul mult
– mâncatul dezordonat, improvizat
– mâncatul alimentelor procesate
– mâncatul de gustări (nenecesare)
– băutul de sucuri cu zahăr (care ia locul altor nutrienţi). 
 
Medicul oferă o serie de sfaturi preţioase. Acesta spune că fructele trebuie consumate fără grijă, ele nu îngraşă (nefiind bogate în calorii), ci sunt utile în alimentaţie.