OMS avertizează: Pandemia poate creşte obezitatea la copii
În unele ţări europene, 1 din 3 copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani este supraponderal sau obez. Ţările mediteraneene au cele mai mari rate de obezitate, dar situaţia de acolo începe să se îmbunătăţească, potrivit raportului OMS.
Acestea sunt câteva dintre concluziile noului raport OMS, ce conţine date pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani în 36 de ţări.
„COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe din regiunea europeană a OMS: creşterea obezităţii la copii”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
„A fi supraponderal sau obez este direct asociat cu boli netransmisibile care pun viaţa în pericol, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul. Ceea ce trebuie să facem este să punem în aplicare politici ştiinţifice şi bazate pe date care pot ajuta la reducerea obezităţii la copii, promovând în acelaşi timp diete mai sănătoase şi activitate fizică”, a adăugat dr. Kluge.
COVID-19 va avea probabil un impact negativ asupra nivelului de obezitate infantilă în regiunea europeană a OMS. Închiderea şcolilor poate avea impact asupra accesului copiilor la mesele şcolare şi la activitatea fizică, sporind inegalităţile. Prin urmare, strategiile de prevenire a obezităţii la copii ar trebui să rămână o prioritate în timpul pandemiei.