Europa a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi în prima săptămână din 2022, mai mult decât bublate pe o perioadă de două săptămâni, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă.
„În acest ritm, Institutul pentru măsurători şi evaluări în domeniul sănătăţii prevede că peste 50% din populaţia din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni„, a spus Kluge, referindu-se la un centru de cercetare de la Universitatea din Washington.
50 din 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală au înregistrat cazuri de infectare cu varianta Omicron, a precizat Kluge.
Cu toate acestea, apar dovezi că Omicron afectează mai mult tractul respirator superior decât plămânii, provocând simptome mai uşoare decât variantele anterioare.
Luni, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că ar putea fi timpul să se schimbe modul în care se urmăreşte evoluţia COVID-19 pentru a folosi în schimb o metodă similară cu cea a gripei, deoarece gradul de mortalitate a scăzut.
Acest lucru ar implica tratarea virusului ca pe o boală endemică, mai degrabă decât ca pe o pandemie, fără a înregistra fiecare caz şi fără a testa toate persoanele care prezintă simptome.
Dar acest lucru este „departe”, a declarat Catherine Smallwood, ofiţerul superior de urgenţă al OMS pentru Europa, în cadrul briefingului, adăugând că endemia necesită o transmitere stabilă şi previzibilă.
„Avem în continuare o cantitate uriaşă de incertitudine şi un virus care evoluează destul de rapid, impunând noi provocări. Cu siguranţă nu suntem în punctul în care să putem spune că este endemic”, a spus Smallwood. „Este posibil să devină endemic în timp util, dar a stabili acest lucru până în 2022 este un pic cam dificil în acest stadiu”.