Anunţul a fost făcut în noaptea de marţi spre miercuri în buletinul epidemiologic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din punct de vedere ştiinţific, este vorba despre varianta B.1.621.
Potrivit specialiştilor OMS, aceasta are mutaţii care indică un risc de „epuizare imunitară” şi ar putea rezista la vaccinuri. Totuşi, experţii spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege noua variantă a virusului.
Reprezentanţii organizaţiei explică faptul că orice virus suferă mutaţii în timp. Unele modificări pot schimba proprietăţile virusului în ceea ce priveşte modul de transmitere şi eficacitatea vaccinurilor. De aceea, specialiştii au decis să urmărească anumite variante ale virusului care pot deveni periculoase.
În prezent, OMS consideră că patru variante sunt „îngrijorătoare” printre care se află Alpha, depistată în 193 de ţări, şi Delta, descoperită în 170 de ţări. De asemenea, mai sunt cinci variante ale virusului urmărite de specialişti, printre care este şi Mu.
Varianta Mu a fost detectată pentru prima oară în Columbia, în luna ianuarie. Ulterior, varianta a apărut şi la persoane infectate din alte ţări din America de Sud şi din Europa.