Sunt multe variante pentru apariţia acestui virus, inclusiv ipoteze că ar fi fost conceput într-un laborator din Wuhan, de unde a pornit pandemia.
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine, cinci oameni de ştiinţă de la centre celebre din toată lumea au demontat această teorie după ce au comparat genomul acestui nou coronavirus cu şapte alţi coronaviruşi cunoscuţi până acum: SAR, MERS, SARS-CoV-2, KU1, NL63, OC43 şi 229E.
„Analiza noastră a arătat clar că SARS-CoV-2 nu este un virus construit sau manipulat în laborator„, e concluzia trasă de grupul de medici în raportul lor.
Ei au ajuns la concluzia asta după ce l-au comparat cu primul virus SARS, cel care a provocat o epidemie asemănătoare în urmă cu 20 de ani. Datele genetice arată că noul virus nu este derivat din genomul unui alt virus. Cei 5 cercetători au însă două scenarii în privinţa apariţiei COVID-19: mutaţie la o gazdă animală înainte să ajungă la om ori mutaţie la om, după ce s-a transferat de la animal la om.
Primul focar de infecţie cu noul coronavirus a fost o piaţă de animale din Wuhan, unde se comercializau inclusiv lilieci, recuonoscuţi pentru viruşii pe care aceştia îi poartă.