Prima pagină » Știrile zilei » Parlamentul Georgiei adoptă o nouă lege a „agenților străini” și reintroduce delictul de „înaltă trădare”

Parlamentul Georgiei adoptă o nouă lege a „agenților străini” și reintroduce delictul de „înaltă trădare”

Parlamentul georgian a adoptat marți, 1 aprilie, o nouă lege a „agenților străini”, măsură care impune organizațiilor ce primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți ai influenței străine” și să dezvăluie detalii despre sursele și utilizarea fondurilor
Parlamentul Georgiei adoptă o nouă lege a „agenților străini” și reintroduce delictul de „înaltă trădare”
Nițu Maria
01 apr. 2025, 16:54, Politic

Legea adoptată de parlamentul georgian prevede sancțiuni dure pentru nerespectarea obligațiilor, inclusiv amenzi de până la 10.000 de lari (aproximativ 3.570 de dolari) și pedepse cu închisoarea de până la cinci ani în caz de recidivă.

Noua legislație este prezentată de guvernul premierului Irakli Kobahidze și al partidului de guvernământ Visul Georgian ca o măsură de transparență, inspirată de legea americană Foreign Agents Registration Act (FARA). Cu toate acestea, opoziția pro-europeană și ONG-urile o denunță ca fiind o versiune mai restrictivă a legii similare promovate în Rusia pentru a reprima opoziția politică și societatea civilă.

În paralel, parlamentul dominat de majoritatea guvernamentală a adoptat și un amendament legislativ care reintroduce delictul de „înaltă trădare” în Codul Penal, o măsură care a fost eliminată în 2007 de fostul președinte Mihail Saakașvili. Potrivit liderului majorității parlamentare, Mamuka Mdinaradze, această modificare este necesară pentru a aduce în fața justiției foști oficiali guvernamentali considerați responsabili pentru războiul din 2008 cu Rusia.

Ce acuzații vin din partea Opoziției

Opoziția consideră însă că reintroducerea acestei infracțiuni are ca scop direct judecarea lui Mihail Saakașvili, aflat deja în detenție, și scoaterea în afara legii a partidului său, Mișcarea Națională Unită. Mai mult, opoziția acuză guvernul că încearcă să elimine competiția electorală printr-un alt proiect de lege introdus recent, care prevede interzicerea partidelor „radicale”.

Adoptarea acestor măsuri a atras reacții critice la nivel internațional. Administrația americană și Uniunea Europeană au condamnat legea „agenților străini”, pe care o consideră o amenințare la adresa democrației din Georgia. Ca răspuns, SUA au suspendat programele de asistență pentru Georgia, iar Comisia Europeană a înghețat procesul de aderare al țării la UE.

Între timp, opoziția georgiană a anunțat că va intensifica protestele de stradă, solicitând anularea legii și organizarea unor noi alegeri parlamentare. Aceasta susține că scrutinul din octombrie 2024, câștigat de Visul Georgian, ar fi fost fraudat și că guvernul actual încearcă să își consolideze puterea prin măsuri autoritare.

Într-un climat politic tot mai tensionat, temerile populației legate de o posibilă implicare a Georgiei într-un conflict cu Rusia contribuie la divizarea societății. În timp ce opoziția insistă asupra apropierii de Occident, guvernul Visul Georgian își întărește controlul intern, generând îngrijorări cu privire la viitorul democratic al țării.