Postul intermitent: dieta care ar putea prelungi durata vieţii

Un obicei alimentar, bazat pe abţinerea de la mâncare pentru 16-18 ore pe zi, câştigă popularitate în lume. O trecere în revistă a studiilor anterioare efectuate pe animale şi oameni sugerează că postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, ajută la pierderea în greutate şi îmbunătăţeşte longevitatea, relatează CNN.

Urmărește
2760 afișări
Imaginea articolului Postul intermitent: dieta care ar putea prelungi durata vieţii

Sursa: Profimediaimages

Autorul studiului, Mark Mattson, profesor de neuroştiinţă la Universitatea Johns Hopkins, are în vedere două tipuri de post intermitent: consumul de mâncare pentru 6-8 ore pe zi şi postul timp de două zile pe săptămână. Deoarece sudiile sunt relativ noi, medicilor li se recomandă să îşi monitorizeze pacienţii pe tot parcursul dietei  şi să crească treptat durata şi frecvenţa postului, potrivit CNN.
 
Alternanţa între post şi mâncare poate îmbunătăţi sănătatea celulară, a spus Mattson, cel mai probabil prin declanşarea proceselor metabolice, în care celulele îşi consumă combustibilul şi transformă grăsimile în energie. În plus, se crede că postul intermitent îmbunătăţeşte şi rezistenţa la insulină, ceea ce poate stabiliza nivelul de zahăr din sânge. Un studiu din 2018 arată că trei bărbaţi cu diabet zaharat de tip 2 au reuşit să scape de dependenţa de insulină după ce au pierdut în greutate prin post intermitent.
 
Articolul oferă exemplul locuitorilor din Okinawa, cunoscuţi pentru longevitatea extremă şi pentru alimentaţia bogată în nutrienţi. Posturile lor intermitente ar putea contribui la prelungirea duratei de viaţă, ferindu-i şi de ameninţarea obezităţii.
 
Un studiu anterior (la care Mattson este coautor) a arătat că postul intermitent poate creşte rezistenţa la stres prin optimizarea funcţiilor creierului şi a neuroplasticităţii. Adulţii mai în vârstă, care au fost supuşi unei diete cu aport caloric mic, şi-au îmbunătăţit memoria lingvistică, în comparaţie cu alte două grupuri care nu au postit, potrivit unui studiu din 2009. 
 
Efectele pe termen lung ale postului intermitent necesită mai multe cercetări, momentan indisponibile întrucât studiile existente sunt restrânse. Cercetările clinice s-au concentrat pe adulţi tineri şi de vârstă mijlocie, supraponderali, astfel încât beneficiile şi siguranţa nu pot fi generalizate la alte grupuri, au spus autorii.
 
Acest tip de alimentaţie nu e deloc uşor de urmat. Aproape 40% dintre persoanele care au fost supuse la o astfel de dietă în cadrul unui studiu JAMA din 2017 au renunţat. Dr. Frank Hu, preşedinte al departamentului de nutriţie al Universităţii Harvard, a vorbit despre dezavantajele postului intermitent ca regim de pierdere în greutate: „Este perfect normal ca oamenii să îşi dorească să se răsplătească după ce depun eforturi foarte grele, cum ar fi exerciţiile fizice sau postul pentru o perioadă lungă de timp”, a spus el. „Aşadar, există un pericol de a se răsfăţa cu obiceiuri dietetice nesănătoase în zilele fără post”.
 
Dar Mattson susţine însă că disconfortul e doar temporar. „Pacienţii ar trebui să fie informaţi că senzaţia de foame şi iritabilitatea sunt resimţite frecvent la început şi, de obicei, efectele secundare trec după câteva săptămâni, pe măsură ce corpul şi creierul se obişnuiesc cu noul obicei.”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici