Prima pagină » Știrile zilei » Premieră în China: energia verde a depășit-o pe cea obținută din combustibilii fosili

Premieră în China: energia verde a depășit-o pe cea obținută din combustibilii fosili

Energia regenerabilă produsă de China a depășit vineri, pentru prima dată în istorie, pe cea termică, obținută din surse poluante. Autoritățile chineze au marcat evenimentul drept un moment istoric în tranziția energetică a celei mai mari economii poluatoare a lumii, anunțându-și obiectivele climatice pentru anul 2035, care „vor acoperi toate gazele cu efect de seră, nu doar dioxidul de carbon”, potrivit declarației președintelui Xi Jinping, a relatat Le Figaro.
Premieră în China: energia verde a depășit-o pe cea obținută din combustibilii fosili
Maria Miron
25 apr. 2025, 13:28, Economic

Creșterea accelerată din acest an a instalațiilor eoliene și solare în China, a împins capacitatea totală de energie verde a țării peste cea obținută de instalațiile care utilizează combustibili fosili.

Autoritățile chineze au anunțat vineri datele acestui moment istoric pentru țara lor: „În primul trimestru al anului 2025, noile instalații (solare și eoliene) au adăugat în rețea 74,33 milioane de kilowați, atingând o capacitate de 1,482 miliarde de kilowați, care depășește pentru prima dată puterea instalată a centralelor termice, în principal centralele pe cărbune, de 1,451 miliarde de kilowați”, a comunicat Administrația Națională a Chinei pentru Energie.

Economia chineză este recunoscută drept cel mai mare generator de gaze cu efect de seră din lume, responsabile pentru schimbările climatice. Deși 60% din energie provine în continuare din cărbune, țara construiește în prezent aproape de două ori mai multe capacități eoliene și solare decât toate celelalte țări la un loc, potrivit unui studiu publicat anul trecut.

China își va intensifica eforturile împotriva încălzirii globale, chiar dacă SUA au abandonat lupta

Președintele Xi Jinping a garantat că eforturile Chinei împotriva încălzirii globale „nu vor încetini” și asta „indiferent de evoluția situației internaționale”, în contextul în care Donald Trump a lansat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, adoptat pentru pentru a preveni efectele cele mai grave ale schimbărilor climatice.

Scopul tratatului este limitarea încălzirii globale la sub 2°C față de nivelurile preindustriale și restrângerea creșterii la 1,5° C, iar Trump a retras SUA în prima sa zi de mandat, retragere care-și va produce efectele din 27 ianuarie 2026, potrivit ONU.

Xi Jinping a precizat că țara sa își va anunța noile angajamente climatice pentru anul 2035 înaintea reuniunii din noiembrie a Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, iar aceste angajamente vor acoperi toate gazele cu efect de seră, nu doar dioxidul de carbon.

China s-a angajat deja să își plafoneze emisiile de carbon până în 2030 și să elimine în totalitate emisiile de gaze cu efect de seră în următorii 35 de ani.