Prima pagină » Cultură-Media » O Carte Pe Zi » O carte pe zi: „Numai cu fiica mea” de Betty Mahmoody împreună cu William Hoffer

O carte pe zi: „Numai cu fiica mea” de Betty Mahmoody împreună cu William Hoffer

„O dramă emoţionantă, fascinată. Tulburătoare” – The New York Times Book Review
O carte pe zi: „Numai cu fiica mea” de Betty Mahmoody împreună cu William Hoffer

Cartea pe care o semnalăm astăzi, cu oarece întârziere, merită din plin atenţia oricărui cititor. Spune o poveste adevărată, personajele sunt autentice, doar numele au fost schimbate, din motive lesne de înţeles, evenimentele – reale. Cartea a ajuns bestseller internaţional, nominalizată la Premiul Pulitzer şi ecranizată în 1991, cu Sally Field şi Alfred Molina în rolurile principale.

Scriu editorii: „În avionul care o duce la Teheran – împreună cu soţul ei de origine iraniană, Moody, şi cu fiica sa de patru ani, Mahtob – pentru o vacanţă de două săptămâni, Betty are sentimentul că a făcut o greşeală ireparabilă. Câteva zile mai tîrziu, viaţa ei devine un coşmar: Moody se transformă într-un temnicer, ţinându-le prizoniere într-o ţară unde femeile sunt aproape sclave, iar americanii sunt dispreţuiţi. Betty nu-şi mai doreşte decât să se întoarcă amândouă acasă, în Statele Unite, să părăsească această ţară sfâşiată de război şi tradiţii arhaice, o lume haotică, în care femeile trebuie să îndure fel de fel de umilinţe. O poveste adevărată şi fascinantă despre dragoste maternă, disperare şi curaj pe fundalul unei situaţii politice de criză”.

Iar dacă acest bestseller v-a plăcut, puteţi căuta continuarea, adică romanul „Numele meu e Mahtob”.

Întoarsă în America după ce a reuşit să evadeze împreună cu mama sa, Mahtob trăieşte cu spaima de a fi răpită din nou, are coşmaruri repetate şi la şcoală este înscrisă sub un nume fals, ameninţată în fiece clipă de umbra tatălui. Numele meu este Mahtob e povestea unei tinere puternice care, în ciuda experienţelor prin care a trecut şi a unei boli ce îi pune viaţa în pericol, reuşeşte să răzbată, să găsească puterea de a-şi ierta tatăl abuziv, regăsindu-şi astfel pacea şi bucuria de a trăi. E continuarea poveştii care, cu două decenii în urmă, cutremura milioane de cititori din întreaga lume, Numele meu este Mahtob a apărut tot la Editura Polirom, traducere din limba engleză de Ioana Georgescu.

Betty Mahmoody este preşedinta şi cofondatoarea organizaţiei One World: For Children, care promovează înţelegerea între culturi şi-şi propune să le ofere siguranţă şi protecţie copiilor din căsnicii biculturale.

Mahtob Mahmoody (n. 1979, Houston, Texas) este licenţiată în psihologie la Michigan State University şi desfăşoară o activitate susţinută în sprijinul persoanelor cu afecţiuni psihice.

William Hoffer a devenit cunoscut în urma colaborării cu Billy Hayes la volumul autobiografic Midnight Express (1977), bazat pe experienţa acestuia din urmă într-o închisoare din Turcia. A publicat împreună cu soţia lui, Marilyn, mai multe volume, printre care thrillerul Freefall (1989), despre tragedia zborului Air Canada 174, şi Luke Rules (2011).

Betty Mahmoody împreună cu William Hoffer – Numai cu fiica mea. Traducere de Mihaela Negrilă. Editura Polirom. 415 pag.