Breasla Cârciumarilor din Braşov, unde localurile sunt încă închise, a trimis o scrisoare către Guvern şi Prefectură, prin care cere să fie deschise la interior toate restaurantele, din data de 15 februarie, şi să elimine discrimarea. Oana Coantă are Bistro De L’Arte, în centrul vechi. E forţată să îşi ţină clienţii în frig şi a fost nevoită să investească 14.000 de lei în încălzitoare pentru terasă.
Oana Coantă, proprietar Bistro De L’Arte: Am ales nişte propuneri pe termen scurt, cum este renunţarea pragului de 3%, 5%. Să nu mai depindem de un procent, ci doar de o situaţie de criză foarte mare dacă se mai întâmplă ceva. În mod real, pe asta am pus accentul, faptul că în hoteluri, în restaurantele lor, se poate servi şi la noi nu, creează aşa o discrepanţă nefiind nicio diferenţă în mod real.
În plus, în unele zone se testează foarte puţin aşa că cifrele nu sunt reale. E dispusă să creeze un sistem de check-in, la fel ca la hoteluri, astfel încât să rămână salvate datele clienţilor în cazul unor anchete epidemiologice. Antreprenorii motivează şi că nu există niciun studiu care să arate că oamenii s-au infectat în restaurante.
Ştefan, care are doua localuri în interior, are 22 de anagajaţi activi, iar 13 sunt în şomaj tehnic.
Ştefan Gleveşanu, proprietar Deanes: Apreciem foarte mult că am primit ajutor semnificativ din partea statului, mai exact 41,5%, reprezentând taxele pe care noi le achităm către stat pentru angajaţi. Ne-au fost restituite în luna iunie, iulie şi august şi am dori foarte mult să primim aceşti bani înapoi şi cel puţin 6 luni în decursul anului 2021.
Breasla Cârciumarilor din Braşov mai solicită şi facilităţi fiscale la fel ca cele din domeniul construcţiilor: creşterea salariului minim şi scutiri de taxe pe muncă. Aceste măsuri să fie valabile în următorii 5 ani de zile. Aşa va fi eliminată şi activitatea la negru sau gri, când pe cartea de muncă angajaţii iau salariul minim pe economie.
Scrisoarea a fost trimisă Prefecturii Braşov şi către Secretariatul General al Guvernului.